Na exkurzi do Lednice a Pavlova se vydali žáci ze Lhotek

DSCN2177Za podpory Fondu Vysočiny jsme v září 2020 v rámci projektu „Poznáváme sebe, poznáváme svět" navštívili areál lednického parku, který je jedním z největších v Evropě. První cizokrajné dřeviny sem byly přivezeny na konci 18. století a postupně zde vznikla ojedinělá sbírka severoamerických dřevin. Park byl často zaplavován řekou Dyjí, proto se majitelé panství rozhodli vybudovat mimořádné meliorační dílo. Vyhloubili ohromný rybník a vytvořili soustavu ostrůvků. V 19. století byl park upraven do dnešní podoby, připomínající staré italské a francouzské zahrady.

Všem se nám podařil výstup na minaret, věž s točitým schodištěm, vysokou 60 metrů, postavenou na dřevěných pilotech v bažinaté půdě. Zaručuje krásný pohled po širokém okolí. Po cestě k minaretu a zpět jsme v parku poznávali a určovali stromy a rostliny, některé jsme viděli poprvé v životě.

Před návštěvou zámku byla prohlídka palmového skleníku, který je téměř 100 metrů dlouhý a 13 metrů široký, se subtropickými a tropickými rostlinami převážně z Jižní Ameriky. Součástí je i jezírko se zlatými rybkami.
Na zámku jsme si zvolili prohlídku reprezentačních sálů v přízemí, které sloužily pro pořádání velkolepých setkání evropské šlechty. Sály jsou vybaveny vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a krásným nábytkem. Díky unikátnímu propojení stavebních památek s okolní člověkem formovanou přírodou byl v roce 1996 celý lednicko-valtický areál zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Naše další cesta vedla do blízkého Archeoparku Pavlov, který je moderní expozicí zpřístupňující jednu z nejvýznamnějších pravěkých lokalit doby lovců mamutů na světě. Z pravěké kultury lze vidět kostěné a kamenné nástroje, kosterní pozůstatky i odkrytá naleziště. Vše je doplněno moderní technologií a už sama stavba archeoparku je unikátní.

ZŠ Lhotky

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.