Genealogové uspořádali přednášky o Asii

Jaroslav PazderaLaos: země s vynikající kávou arabikou i tuponosými delfíny


Vlastivědná a genealogická společnost při Jupiter clubu připravuje pravidelně přednášky pro veřejnost s vlastivědnou i historickou tématikou, nechybějí ani oblíbené besedy s cestovateli. V úterý 3. listopadu navštívil genealogickou společnost Josef Mička a pouštěl přítomným své dvouhodinové video z cesty po Barmě, které doplnil svým poutavým vyprávěním. Další plánovanou akcí v pořadí bylo povídání zaměřené taktéž na Asii. Na poslední setkání genealogické společnosti přišel o Laosu vyprávět Jaroslav Pazdera. Ten představil posluchačům nejzajímavější místa této poklidné buddhistické země, kterou si ze všech jihoasijských zemí oblíbil nejvíce. Nejprve seznámil se základními geografickými informacemi, stručně připomenul historii a zaměřil se pak na největší zajímavosti z cesty - představil ostrovní oblast v deltě řeky Mekong, kuriozní tuponosé delfíny – orcelu tuponosou, vodopády na Mekongu, buddhistické kláštery. Zmínit také propojenost Laosu s Vietnamskou válkou v letech 1964–1973. Tehdy byly přes pohraniční oblast Laosu budovány Ho Či Minovy stezky, které představovaly síť infiltračních cest, chodníků a jiných provizorních komunikací vedoucích ze Severního Vietnamu podél jihovietnamské západní hranice. Na závěr jsme tedy mohli vidět nejpůsobivější a nejpoutavější fotografie a záznamy z vojenského muzea s drastickými šokujícími nástražnými pastmi.

Do konce roku se uskuteční ještě 4 přednáškové akce vlastivěné a genealogické společnosti s programem pro veřejnost. Budou to: 
24. 11. – Za tajemstvím tasovských kostelů
 1. 12. –  Po stopách velkobítešských popravišť, přednáší Mgr. Martin Štindl, Ph.D.

 8. 12. –  Jak vznikaly pověsti
15. 12. – Moje zážitky z putování po světových moří (Zdeněk Jasanský)

Simona Fňukalová

IMG 0644

IMG 0639

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.