Odsunem Němců z Brna se zabývala historička Jana Křehlíková

Výměna obyvatelstva v Brně po 2. světové válce - to byl název poslední přednášky Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu.

Přednášející Jana Křehlíková z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity obsáhleji seznámila příchozí posluchače s důvody a událostmi v Brně během 2. světové války i po osvobození, které vedly k migraci i proměně brněnského obyvatelstva.

Před válkou žilo v Brně 200 213 obyvatel československé národnosti, 52 165 Němců a 3 295 Židů. Holokaust přežilo 804 Židů, na konci války žilo v Brně 58 375 Němců (z odhadů počtu potravinových lístků ve městě), z nichž měla být většina na základě vydaných směrnice z města odsunuta (Všeobecná směrnice pro odsun Němců vyhlášená Velitelstvím Národní bezpečnosti stráže v Brně, Prozatímní všeobecná směrnice o Němcích vydaná Národní bezpečnostní stráží). Ve své přednášce zmínila historička internační tábory, nechvalně známý "brněnský pochod smrti" z 30. května, podrobně se také zabývala poválečnou bytovou problematikou. 

Další setkání Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu bude věnováno architektuře. V úterý 8. března ing. Pavel Svoboda seznámí zájemce s architektonickými a jinými zajímavostmi Žďárska a Novoměstska.

Přednášky pro veřejnost probíhají v koncertním sále Jupiter clubu od 15.30 hodin.

IMG 2753

Simona Fňukalová

IMG 2758IMG 2762 

IMG 2754 copy copy

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.