Genealogové se bavili o Japonsku

japonskoDne 10. ledna 2017 proběhla v prostorách koncertního sálu přednáška Ing. Zdeňka Boučka, PhD. na téma JAPONSKO. Přednáška přiblížila posluchačům, kterých bylo více než šest desítek, život na tomto pro nás velmi exotickém ostrovním státě.

V rámci úvodní části byla přiblížena historie, kultura, náboženská orientace a řada dalších aspektů života tohoto dálněvýchodního státu. Japonsko patří dodnes mezi nejvyvinutější a nejvyspělejší ekonomiky světa s precizní organizací většiny složek života. Zejména systém řešení dálkové dopravy formou rychlovlaků s průměrnou hodinovou rychlostí nad 300 km/hod je i ve světovém měřítku ojedinělý projekt.

Vzhledem k poloze v seismicky aktivní části světa však musí obyvatelé počítat s relativně častými projevy vulkanické činnosti,následnými tsunami a v neposlední míře i tajfuny.

Kromě velkých městských aglomerací, kdy jenom Tokio s okolními částmi má více než 28 mil obyvatel, má Japonsko řadu krásných přírodních krás a zákoutí. Nejvyšším vrcholem země je hora Fuji, tyčící se do výšky 3.776 metrů nad mořem.

Mezi nejzajímavější a nejosobitější projevy japonské kultury lze počítat krásné japonské zahrady, které najdeme prakticky u každého většího města. Zahrady byly většinou založeny již před několika staletími a dodnes jsou předmětem soustavné péče a zvelebování.

Přednáška o Japonsku byla doprovázena promítáním obrázků, které byly pořízeny v rámci poznávací cesty v roce 2016.

Zdeněk Bouček

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.