Ženy hodnotí rok 2016 a zvou mezi sebe nové členky

IMG 1450Scházíme se jedenkrát měsíčně obvykle v počtu 25–30 žen. To je to zdravé a také pracovní jádro našeho uskupení. V roce 2016 se uskutečnilo 14 různých akcí. Plán práce sestavujeme jako rámcový, operativně se mění podle okolností a zájmu členek. Trvale spolupracujeme: s mateřskou školou na Čechově ulici, s Jupiter clubem, s hasiči, s radnicí, s ekocentrem Chaloupky a s Hotelovou školou Světlá a Střední odbornou školou řemesel. Kupujeme pro své členky lístky do divadla. Dáváme si dárky při kulatých jubileích.

Takže co jsme v roce v roce 2016 všechno dělaly. Vezmeme to od těch nejmladších a nejmilejších, od naší spolupráce se školkou. Už v lednu jsme dostaly pozvání na besedu s dětmi. O našem dětství, hraní a hračkách. Babičky a děti za jedním stolečkem. A když se v listopadu chystal do školky sv. Martin na bílém koni, musely se napéct martinské rohlíčky, které se potom při akci rozdávaly. Návštěva našeho Mikuláše, čerta a anděla je už každoroční záležitost. Stejně tak vystoupení dětí na našem vánočním posezení se seniory.

Den země (24. 4.) pořádaný Ekocentrem  Chaloupky se bez nás už taky neobejde. A my jsme rády. Letošní téma bylo "Stromy". Tomu byla přizpůsobena celá turistická trasa i dění v cíli cesty v Balinách. Našly jsme uplatnění na těch klidnějších postech v cíli cesty. Při prodeji občerstvení, opékání hadů nebo podávání informací. A Chaloupky nám pak bohatě oplácejí. Paní Tomandlová s námi tvořila krásné podzimní věnce a před vánoční výstavou dekorativní předměty v kontextu staročeských Vánoc.

Jako partnerky Jupiter clubu pořádáme každoročně velikonoční a vánoční výstavy. Myslím, že obě mají v našem městě léta dobrý ohlas o čemž svědčí rostoucí počet návštěvníků a to i přespolních.

Při letošní velikonoční výstavě jsme chtěly zapojit i veřejnost. Vyfukuj a přines, zněla výzva na plakátě. Vznikl pak asi 35 metrů dlouhý řetěz z cca 450 vajec. Střed sálu měl připomenout jarní tradice tj. období masopustu, vynášení zimy, velikonoce a pálení čarodějnic.

Vánoční výstava měla podtext "Lidové staročeské Vánoce". Na jevišti staročeská světnice s prostřeným vánočním stolem a připomínkou štědrovečerních zvyků. Centrum sálu bylo věnováno vánočním tradicím. Tajemným postavám obcházejícím v tomto čase lidské příbytky (Barborka, Mikuláš, Lucie, Perchta, Brůna ad.)

A hned po prázdninách (6. 9.) se rády připojujeme k akci města v rámci Dne zdraví. Letos spojeno také se vzpomínkou na Karla IV. Naše členky připravily pokrmy související právě s tímto obdobím, samozřejmě s ochutnávkou, která měla velký úspěch. Lidé si mohli odnést i recepty připravených jídel.

Podzim také souvisí i s Gastrodnem na Hotelové škole a s podzimní výstavou Střední odborné školy řemesel. Výzvu ke spoluúčasti jsme ochotně přijaly. Osm z nás se prezentovalo plody ze svých zahrádek a okolí. Čtyři vkusně aranžované stoly s logem ČSŽ v pozadí nás opět zviditelnilo.

A spolupráce s hasiči? To je každoroční vánoční posezení se seniory nad 70 let v sále hasičské zbrojnice. Jejich počet se rok od roku zvyšuje. Letos ale nepřišel Mikuláš, jak byli návštěvníci zvyklí. Nebyla ani oblíbená tombola. Senioři si ale pobesedovali s místostarostou, zhlédli připravené scénky a zazpívali si koledy. Občerstvení je samozřejmostí.

Každoročně si musíme udělat taky něco jen pro sebe. Holčičí posezení u vínečka se letos zvrhlo na čarodějnické (konalo se 27. 4.) Čarodějnice Velmezína a Fajťána  vlétly na košťatech, rozčeřily klid v sále, mimo jiné i deklamací povedené básničky. Cituji: ...máme přece tajnou moc... jsme kouzelnice... chráníme svou rodinu... jsme dobré víly Velmez města...  milujeme dětičky i seniory.  A byl i čas na oslavu několika jubileí, tombolu a taneček.

I zájezd se letos konal. Již několikátým rokem mapujeme svůj kraj. Letos to bylo Žďársko. Došly jsme k tomu, že i blízko jsou místa, která jsme ještě neznaly nebo je navštívily už dávno, třeba ještě se školou.

Máme ale pořád jeden problém. Náš kolektiv stárne. Taky nás ubývá. Pořád a znovu vážně voláme: Holky, přijďte mezi nás.

Přece: Kdo dělá radost jiným, obdarovává sám sebe.

Za Spolek žen Dana Kučerová

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.