Genealogové se seznámili s výsledky výzkumů znojemské rotundy

DSC 0222Kateřina Dvořáková a Martin T. Hotárek seznámili v úterý 25. dubna v koncertním sále Jupiter clubu přítomné členy Vlastivědné a genealogické společnosti se závěry výsledků výzkumů v rotundě sv. Kateřiny ve Znojmě za posledních zhruba 40 let. Výzkumy prováděla řada odborníků a specialistů, mimo jiné i oba přednášející.

Závěry jejich výzkumu potvrdily, že stavba i malby v rotundě pochází z doby vlády moravského přemyslovského knížete Konráda Znojemského, které byly vysvěceny roku 1134 biskupem Jindřichem Zdíkem. Rotundu označili za důkaz hledané smlouvy mezi knížetem Soběslavem I. a Konrádem Znojemským o nástupnictví na pražský trůn podle stařešinského zákona v době po atentátu na vládnoucího panovníka. Proto o letnicích 15. května 1134, svátku Seslání ducha svatého, byla při příležitosti křtu druhorozeného syna českého knížete Soběslava I. na uherském dvoře dohodnuta svatba Konráda Znojemského s Marií Srbskou, sestrou uherské královny, aby smlouva mezi nimi, posílená sňatkem, trvala tím pevněji (Kanovník vyšehradský). Ideová koncepce stavby a maleb byla vedena velmi vzdělaným intelektuálem, který měl široký rozhled i zkušenosti z evropského i domácího prostředí, jímž nemohl být nikdo jiný než biskup Jindřich Zdík. Malby vycházení z podobnosti stylu a linearismu knižní malby ze salcburské a jihobavorské oblasti klášterních škol té doby. Stavba je orientována na východ na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna, dle přepočtu na juliánský kalendář, platného v době vzniku rotundy.

Rytý nápis v rotundě uvádí letopočet 1134 a konstatuje mimo jiné, že je: CONRADUS SECUNDUS FUNDATOR, který znamená, že je: Konrád nástupce zakladatel.

Románské nástěnné malby ve znojemské rotundě jsou výjimečné nejen na území naší republiky, jsou zároveň evropským i světovým unikátem. Jsou nepřekonaným křesťanským, myšlenkovým i právním dědictvím a obdobu světské části maleb nenajdeme v té době nikde na světě. V nebývale velkém rozsahu se nám zachovalo obrazové vyjádření přemyslovské vládní ideologie.

V malbách znojemské rotundy sv. Kateřiny dnes spatřujeme jednu z nejvýznamnějších památek naší státnosti, vedle Pražského hradu a Karlštejna.

Publikaci Rotunda svaté Kateřiny k výše uvedenému vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě, kde je možné si ji zakoupit.

Kateřina Dvořáková

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.