DNA genealogie ve Velkém Meziříčí

rodoPocházíte z Vysočiny? Máte mezi nositeli svého příjmení muže? Znáte svoji otcovskou linii alespoň do 19. století? A zajímá vás, z jaké části světa pocházejí vaši dávní biologičtí předci? Pak tu má Vlastivědná a genealogická společnost ve Velkém Meziříčí (VGS) něco přesně pro vás!

A sice jedinečnou možnost si v rámci projektu „Genetika a příjmení“ porovnat vlastní rodokmen s genetickou informací předávanou z otce na syna. Ta je předávána prostřednictvím chromozómu Y a lze ji například využít pro studium jednotlivých otcovských linií nebo pro stanovení genetické vazby mezi nositeli stejných či podobně znějících příjmení. Prostřednictvím tzv. DNA-genealogie tak máte možnost seriózně ověřit tradované rodinné pověsti o švédském žoldnéři či raněném francouzském vojákovi, coby zakladatelích vašeho rodu, nebo naopak zachytit biologické předky v jiné části republiky či světa, ve kterých byste je možná ani nečekali. Z vaší strany stačí poměrně málo. Zúčastnit se v úterý 6. června v 16:00 přednáškové schůze VGS v prostorách Jupiter clubu, vyplnit jednoduchý dotazník, přiložit zpracovanou otcovskou linii předků minimálně do 19. století a na místě poskytnout vzorek vlastní DNA odebraný stěrem z dutiny ústní. To vše zcela zdarma a s garancemi projektu „Genetika a příjmení“.

Všechny zájemce z řad členů i široké veřejnosti zve srdečně výbor VGS

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.