Zahraniční studenti na Gymnáziu Velké Meziříčí

image001Vyzkoušet si na vlastní kůži odlišný způsob života, nasbírat nové zkušenosti, nasát atmosféru jiné země a studovat v ní není pouze výzvou pro vysokoškoláky. Na našem gymnáziu využila této příležitosti nejprve Florencia A. Galleguillos Neumann z Chile, dále Julieta Quiroga z Argentiny a v uplynulém školním roce Pitchapa Wantanachaisaeng z Thajska.

Ilona Pokorná, Gymnázium Velké Meziříčí

Pitchapa, kterou jsme na její přání oslovovali přezdívkou Carrot, se do České republiky dostala prostřednictvím mezinárodní nevládní a neziskové společnosti AFS, jež organizuje a podporuje mezikulturní pobyty a vzdělávání. Účastníci programu se stávají součástí hostitelské rodiny a měli by se plně zapojovat do jejích každodenních činností a pravidelně navštěvovat výuku.

Ačkoliv se Carrot ocitla ve zcela neznámém prostředí, poměrně rychle se díky vstřícnosti spolužáků a pedagogů zorientovala. Podílet se standardním způsobem na práci v hodinách však nebylo kvůli jazykové bariéře ve většině předmětů možné, proto se hledaly jiné cesty. Například v chemii společně se septimou laborovala, v matematice počítala připravené pracovní listy.  V dalších hodinách seznámila spolužáky se svou oblíbenou knihou, filmem, s  fungováním školského systému v rodné zemi, dále s tamním politickým uspořádáním, drogovou problematikou, historickými mezníky či s faunou a flórou. Dílčí výstupy Carrot postupně sjednotila a posléze medailonek o Thajském království prezentovala v ostatních třídách v hodinách angličtiny.

V rámci pobytu na naší škole se spíše tišší a introvertní Carrot zapojovala do všech akcí, které studium provázejí. Se svou kmenovou třídou absolvovala taneční, exkurze, divadelní představení i školní výlet. Společně jsme oslavili narozeniny či připravovali vánoční cukroví.

Před odjezdem jsme požádaly Carrot o krátký rozhovor, abychom zjistily, jaké dojmy v ní studijní pobyt v naší republice zanechal.

Carrot, proč sis ke studijnímu pobytu vybrala právě Českou republiku?

V zahraničí mnoho lidí neví, jak to v České republice chodí, proto jsem chtěla zjistit, jaké to tu je, poznat tradice a kulturu. Navíc můj otec zde již několikrát pobýval a Česko si zamiloval. V mé cestě mě plně podporoval.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi životním stylem v Česku a v Thajsku?

Jazyk je určitě největším rozdílem, ale v podstatě všechny věci jsou rozdílné, protože evropská a naše kultura nemají mnoho společného. Například vy si podáváte ruce a užíváte různé dotyky, ale v naší kultuře nejsme zvyklí si podávat ruku s někým, koho právě potkáme.

Je pro tebe čeština těžký jazyk?

Čeština je stoprocentně těžší než thajština. Váš jazyk je velmi složitý především svou gramatikou. V mém jazyce nemáme časy jako např. minulý, budoucí. U nás prostě použijeme o něco více slov, aby lidé pochopili, jestli chceme mluvit v minulosti, přítomnosti nebo v budoucnosti.

Mohla ses během pobytu v ČR podívat do Thajska či do jiných zemí?

Podle pravidel AFS jsem mohla navštívit tolik zemí, kolik jsem chtěla, když o tom má hostitelská rodina věděla. Ale do Thajska jsem se během výměnného pobytu podívat nemohla. Navíc cesta by zabrala spoustu času, takže si myslím, že i kdybych tuto možnost měla, nevyužila bych ji.

Jak hodnotíš pobyt na našem gymnáziu?

Z 5 bodů dávám 5. Učitelé a přátelé byli velmi ochotní a milí. Díky tomu jsem se zde cítila velmi dobře a uvolněně. Popravdě jsem se trochu bála, než jsem do Česka jela, zda si budu se spolužáky rozumět. Teď jsem ale moc ráda, že jsem svoji třídu mohla potkat.

Která česká jídla ti chutnají?

Nejradši mám špízy. Jídlo je zde velmi odlišné od toho našeho. Doma jsem zvyklá jíst pálivá jídla a také hodně ovoce. Takže pokrmy v Česku jsou na mě hodně jemné.

Na které zážitky budeš z pobytu v Česku nejraději vzpomínat?

Budu si pamatovat všechny, protože to byl opravdu velmi dobrý rok. Jsem šťastná, že jsem měla tak skvělou „host family“ a přátele. A navíc jsem zde chodila do tanečních, které byly opravdu skvělé.

Na co se nejvíce těšíš, až se vrátíš domů?

Mimo mojí rodinu je to jídlo. Opravdu mi chybí thajské jídlo a moře. Jakmile se vrátím, půjdu přímo do thajské restaurace.

Jaké jsou tvé studijní plány po návratu do Thajska?

Ještě jsem se nerozhodla, ale nejspíš budu studovat medicínu. Mám ráda biologii a chemii, ale ne fyziku. Myslím si, že bych si měla vybrat další studium podle toho, v čem jsem dobrá.

Chtěla by ses v budoucnu vrátit do Česka?

Ano, samozřejmě bych jela ráda do Česka znovu, ale už jen kvůli cestování a kvůli návštěvě mé „host family“ a přátel. Studovat zde je pro mě docela obtížné především díky rozdílnosti jazyků a také je to docela daleko od rodiny.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně studijních i osobních úspěchů.

Lenka Trojanová a Simona Prachařová

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.