Spolek žen nabízí zajímavé recepty z mrkve

IMG 9173Minulé úterý, 12. září 2017, se členky naší organizace opět aktivně zapojily do Dne zdraví. Připravily, uvařily a upekly na ochutnávku 14 druhů výrobků z mrkve: polévky, pomazánky, saláty, sladké pečivo. Zájemci mohli nejen ochutnat, ale také si vzít na tyto pochoutky recepty. Zájem o ochutnávky i recepty byl tak velký, že se recepty na všechny nedostaly. Těm jsme slíbily, že je zveřejníme na svých stránkách. A protože jsme zvyklé slovo držet, tak je tady máte.

Ještě bychom chtěly všem říci, že nás jejich zájem nesmírně těšil, a že jsme měly velkou radost z toho, že jsme jim snad udělaly svými „mrkvodobrůtkami radost.

Mrkvová pomazánka

Ingredience: 1 kysaná smetana nebo bílý jogurt, uvařená vejce, velké nastrouhané mrkve, trocha majonézy, 1 menší syrové cibule najemno, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.

Mrkvové řezy s mandlemi a citronovou polevou

Těsto: 6 vajec, 250 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, sůl, 1 balíček prášku do pečiva, 600 g mrkve, 1 pomeranč, 5 lžic medu, 200 g mandlí, máslo na vymaštění a strouhanka na vysypání plechu.
Poleva: 100 g másla, 300 g moučkového cukru, asi 5 lžic citrónové šťávy

Postup:

  1. Celá vejce vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny a postupně po kapkách zašlehejte olej.

  2. Polohrubou mouku prosejte, smíchejte se solí a s práškem do pečiva a spojte s vaječnou směsí.

  3. Mrkev omyjte, očistěte a najemno nastrouhejte. Pomeranč důkladně umyjte v horké vodě, osušte, ostrouhejte z něho kůru a vymačkejte 3 lžíce šťávy. Nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru a šťávu smíchanou s medem a nadrobno posekanými mandlemi přidejte do těsta a promíchejte.

  4. Těsto rovnoměrně naneste na vymazaný a vysypaný plech a v troubě vyhřáté na 180 °C upečte.

  5. Upečený koláč nechte vychladnout.

  6. Rozehřejte máslo a odstavte. K moučkovému cukru přimíchejte tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá poleva.

  7. Směs potom smíchejte s rozehřátým máslem a pomocí stěrky natřete na koláč. Nechte ztuhnout a nakrájejte na řezy.

Mrkvové taštičky

Ingredience: 200 g strouhané mrkve, 200 g másla, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, ½ balíčku prášku do pečiva, švestková povidla, moučkový cukr na posypání.

Postup:

  1. Ze všech přísad vypracujeme v míse vláčné těsto, vyválíme placku asi na prst silně, skleničkou vypichujeme kolečka, která naplníme lžičkou povidel, těsto přeložíme a na okrajích pevně stiskneme.

  2. Pak ještě jednou skleničkou vykrojíme.

  3. Taštičky klademe na plech s pečicím papírem a upečeme v předehřáté troubě dorůžova.

  4. Ještě teplé taštičky bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem

Mandlovo-mrkvová buchta

Ingredience: 150 g mletých mandlí, 300 g najemno nastrouhané mrkve, 100 g polohrubé mouky (možno napůl smíchat s celozrnnou), 4 vejce, 2 lžíce oleje, 100 g krupicového cukru (nejlépe hnědého), 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 80 g čokolády (nejlépe mléčné), bílkovo-citronová poleva

Postup:

  1. Žloutky a 80 g cukru vyšlehejte do pěny.

  2. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh.

  3. Mouku prosejte a smíchejte s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanou kůrou, mletými mandlemi a nasekanou čokoládou. Nastrouhanou mrkev smíchejte s olejem a spojte se sypkou směsí a žloutkovou pěnou.

  4. Zlehka vmíchejte sníh a těsto natřete do formy nebo pekáčku s vyšším okrajem, který jste vyložili pečicím papírem.

  5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené).

  6. Vychladlý moučník potřete bílkovo-citrónovou polevou.

Mrkvový salát - slaný

Ingredience: 0,5 kg mrkve, 2 lžičky posekaného česneku, 10 dkg vlašských ořechů, podle chuti majonéza

Postup: Mrkev nastrouháme na jemném struhadle a dáme ji do mísy. Česnek oloupeme a nastrouháme nebo nasekáme na jemno. Ořechy rozdrtíme. Mrkev s česnekem a ořechy promícháme, zalijeme majonézou a dochutíme solí. Mrkvový salát naslano podáváme podle chuti, před podáváním jej můžeme nechat pár hodin odležet.

Jemná mrkvová pomazánka

Potřebujete: 2 větší mrkve, 100 g smetanového sýru, půl cibule, 2 lžíce majonézy, 2 vejce, 2 kyselé okurky.

Postup: Do mrkvové pomazánky se nemusíte bát přidat trochu celeru

Vejce uvařte natvrdo a nastrouhejte je. Možná máte raději jemně nastrouhané ingredience, my jsme v tomto případě ovšem zvolili hrubější struhadlo. Mrkve očistěte a nastrouhejte, přidejte sýr, najemno nakrájenou cibuli, majonézu a malé kostičky z okurek. Promíchejte a podávejte.

Pomazánka z pečené mrkve

Ingredience: 3 mrkve, 100 g krémového sýra, 3 stroužky česneku, šťáva z půlky citronu, slunečnicová nebo dýňová semínka, olivový olej, kari, římský kmín, sůl

Postup: Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte k ní česnek ve slupce, všechno pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte asi 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud mrkev úplně nezměkne. Česnek vyloupejte a společně s mrkví a krémovým sýrem rozmixujte dohladka. Na ochucení použijte citronovou šťávu, půl lžičky kari, špetku římského kmínu a podle chuti případně dosolte. Pomazánku namažte na pečivo a podávejte sypané nasucho opraženými semínky.

Arménský salát s mrkví

Ingredience: mrkev 300 gramů, olivy černé150 gramů (vypeckovaných), smetana zakysaná 150 gramů, olej olivový 1 lžíce, česnek 2 stroužky, bazalka, sůl

Postup přípravy: 1. Mrkev nastrouhejte nahrubo a přidejte k ní olivy. Ze zakysané smetany a oleje vymíchejte zálivku, kterou dochuťte prolisovaným česnekem, nasekanou bazalkou (polovinou hrsti) a solí. 2. Salát podávejte vychlazený, posypaný zbylými lístky bazalky, s tmavým pečivem.

Rychlá mrkvová buchta

Ingredience: 10 dkg rozpuštěného tuku (máslo, hera ap.), 20 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 25 dkg jemně nastrouhané mrkve, citr. šťáva, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva, 30 dkg polohrubé mouky

Postup: Vše vsypat do mísy, promíchat a vlít na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem.
Péct asi na 150 st. C, pomalu aby se buchta pěkně zvedla. Upečenou polít polevou dle chuti nebo jen pocukrovat.

-sp-

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.