Kateřina Karásková přednášela o ženách, které vládnou mužům

IMG 0478Další velmi poutavou přednášku nabídla svým členům i zájemcům z řad veřejnosti Vlastivědná a genealogická společnost. Tentokráte s neobvyklým tématem i názvem - Kde ženy vládnou. Představit matriarchální společnosti a zároveň prezentovat stejnojmennou knihu přijela do koncertního sálu Jupiter clubu Kateřina Karásková.

Knihu Kde ženy vládnou sepsala na základě poznávacích cest po světě se svým partnerem Simonem Birdem a bohatě doplnila fotografiemi a vlastními kresbami. Zahrnuli do ní pěti oblastí, na přednášce pak byly detailněji představeny čtyři z nich. „Na cestách zachycujeme v kresbách to, co nás zaujme. Lidé se většinou přijdou podívat, co malujeme a snadněji s nimi navážeme kontakt,“ upřesnila na úvod přednášky Kateřina Karásková.

1. Zapotékové, Tehuantepecká šíje na jihu Mexika

Zapotéků je zhruba pět set tisíc, z nich je 80 procent katolíků, zbytek se hlásí k protestantismu. Oblast, kde Zapotékové žijí, je typická vysokými denními teplotami, dosahujícími až 40 stupňů. Z tohoto důvodu pracovali muži na polích převážně v noci a péči o domácnost, děti a prodej surovin ponechávali svým ženám. Matriarchální uspořádání vyplynulo z těchto podmínek, ženy doposud ovládají rodinnou kasu, trhy a muže mezi sebe nepouští. Zboží tvoří zejména zelenina, ovoce, maso a vařené jídlo. „Maso prodávala už moje maminka, babička, a teď i moje dvacetiletá těhotná dcera. Doufám, že i vnučka ho bude prodávat,“ nastínila předávání majetku, živností a výchovu dcer k matriarchálnímu sebevědomí Antonie, jedna z trhovkyň. Zapotécké ženy se vyznačují silnější postavou a inteligencí. Na otázku, zda toto uspořádání mužům nevadí, odpověděl její manžel, řidič multikáry, takto: „Ženy mají lepší hlavu než chlapi, protože méně pijí.“ Alkoholismus u mužů je podle Karáskové významným problémem komunity. Zajímavým specifikem jsou muxes (mušové), muži, kteří se snaží být ženami. Jsou označování jako třetí pohlaví. Dbají o sebe, jsou povětšinou štíhlí a snahou je, aby v každé rodině byl alespoň jeden. Má to přinášet štěstí. Jsou mezi nimi homosexuálové, transsexuálové, ale i takto záměrně vychovaní synové. Zůstávají totiž po celý život s matkou, pomáhají v domácnosti a na stáří se o matku starají.

2. Minangkabauové, Sumatra a sousední provincie

K Minangkabuům se hlásí zhruba šest milionů obyvatel, z nichž je 99 procent muslimů. Muži vždy odcházeli do světa na zkušenou, ženy zůstávaly doma a staraly se o domy, majetek, děti. Ženám tudíž vše patří, dědí dcery. Ony si přivádí do domu manžely, mladé dívky studují, věnují se kariéře a jsou svými rodinami podporovány, aby si plnily sny. Oproti jiným muslimským zemím se smí mladí lidé před svatbou poznat, na veřejnosti se držet za ruce. Nedovolené je líbání a sex před prvním manželstvím. Dívky si většinou své manžely najdou do 30. narozenin, pokud ne, domluví jim partnera rodina. Mladí lidé své tradice udržují, i když je také modernizují. Zastávají názor, že jejich kultura není v rozporu s Koránem, žena musí dědit majetek, protože je slabá. Islám pro ně zůstává na prvním místě. Zajímavostí této kultury jsou rohaté střechy na tradičních i moderních domech.

3. Mosuové, JV Čína

Převážná část z 50 tisíc Mosuů jsou budhisté. Jejich společenský systém je založen na navštěvujícím manželství. Muži žijí u svých matek, své ženy navštěvují jen v noci, kdy k nim lezou oknem. Vůči svým dětem nemají žádné povinnosti a v podstatě ani práva. Vyživovací povinnost a mužský vzor dávají dětem svých sester, se kterými žijí v domě matky. Většina povinností leží na ženách, ty více pracují. Komunistický režim se snažil navštěvující manželství nejdříve zrušit, následně zakázat a poté udělal z oblasti turistický cíl. Za rok přijede do oblasti na milion turistů, kteří jsou zvědaví na volnou lásku, místní kroje a folklor. Podle Kateřiny Karáskové se těžce hledá, co je v kultuře původní, autentické, a co už přizpůsobené turistům. Zatímco starší generace podotýká, že dříve byly vztahy pohodovější, liberálnější, ženy měly i stovku milenců, mladší generace začíná napodobovat styl života, který vidí v telenovelách a okolním světě.

4. Khásiové, SV Indie

Více než milion převážně křesťanů žije v hornaté oblasti. V minulosti se muži věnovali zejména lovu zvěře a lidských lebek, starost o vše ostatní byla na ženách. Veškerý majetek vlastní ženy, dědí jej nejmladší dcera, ta se pak stará o rodiče. I zde kontrolují trh ženy, prodávají zejména betelové oříšky a listy, které z výšek sklízí muži. Khásiové jsou jediná skupina, ve které se ze strany mužů ozývá volání po rovnoprávnosti. Zejména ve městech, kde podle předsedy jednoho z mužských spolků by ideálně měla mít žena a děti příjmení po otci, čímž by se zajistila rovnoprávnost. Podobně jako u Zapotéků je také v této komunitě problém s mužským alkoholismem. Muž, který se nepohodne s rodinou své ženy, je z domu vykázán, ztrácí nárok na společný majetek a nemá vůči dětem žádná práva. Matrilineární systém zajišťuje, že žádná khásijská žena neskončí jako žebračka na ulici. Oproti tomu leží na ženě veškeré povinnosti vůči rodině, manželovi i jejím bratrům. Zajímavostí je, že ač ženy rozhodují na úrovni rodin, muži zastávají samosprávní a politické posty. Khásijové si matrilinearitu uzákonili.

Jitka Kočí

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.