Genealogové vyslechli přednášku o křižanovské farnosti a dějinách městyse

KrizanovVlastivědná a genealogická společnost při Jupiter clubu Velké Meziříčí pokračuje i v letošním roce v pořádání dalších vlastivědných přednášek. Dne 13. 3. 2018 proběhla přednáška s názvem "Křižanovská farnost ve světle zemských a církevních dějin".

V této své přednášce se Ing. Karel Hromek zaměřil na doplnění celé řady vydaných publikací o dějinách městyse Křižanova a na doposud méně známý pohled na problematiku náboženských dějin zdejší farnosti.

Přednášející se zabýval především vysvětlením celé řady nesprávných tvrzení o historických událostech z dějin Křižanova, které byly uvedeny zejména v pověstech týkajích se založení Křižanova, dále údajů o založení hradu a dvou křižanovských kostelů a o jejich stavebním vývoji. Náboženskou situaci v popsal podrobně od 13. století, kdy zde byly prakticky dvě vsi, a to Dolní a Horní Křižanov, přes období husitské revoluce a po ní, o období reformace až ke katolické protireformaci. V tomto výkladu se dotknul jednotlivých šlechtických rodů, které vlastnily Křižanov v minulosti, a o spojení obou částí Křižanova v době po zrušení žďárského kláštera ( klášteru patřil Horní Křižanov od roku 1287).

Další část přednášky doplnil videofilm a výklad o exteriéru a interiéru křižanovského farního kostela sv. Václava. Bohužel tato část přenášky zabrala zbytek vyměřené doby. Proto byla přednáška ukončena, aniž byly předneseny všechny připravené části zejména o událostech v době před a po vydání Tolerančního patentu a o pojednání o významných křižanovských osobách.

Výbor VGS

 

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.