Genealogové si připomněli tragické velkomeziříčské události května 1945

VGS tragedieVzhledem k tomu, že na oba první květnové úterky letos připadají státní svátky, připomněli jsme si Velkomeziříčskou tragédii již na konci dubna. Besedy na malé scéně Jupiter clubu se zúčastnili členové VGS, několik pozůstalých po obětech a zájemci z řad veřejnosti, dokonce i několik zástupců mladé generace.

O úvod do politováníhodné problematiky se postaral Ing. Antonín Dvořák, který představil sérii unikátních černobílých fotografií. Byly pořízeny jednak fotografy Ateliéru Vilímek – samotným majitelem a jeho spolupracovníkem, panem Palečkem, a jednak amatérskými fotografy. Z nich se jednalo především o Jaroslava Lukáška a Karla Stojana, který vynikal odvahou pouštět se do fotografování i při nebezpečných situacích. Ing. Dvořák rozdělil fotografie do tří významových částí: snímky radnice po brutálních výsleších a mučení obětí, dále bombardování města a nakonec pohřeb všech obětí, který se konal 13. května 1945. Poté se ujala slova Jitka Rousová, dcera arch. Vladimíra Neumana, který byl jedním z popravených. Připomněla jeho zásluhy na založení Horáckého divadla, které působilo nejprve v Třebíči a po válce se přesunulo do Jihlavy, konstatovala, že Velkomeziříčská tragédie navždy poznamenala životy všech pozůstalých, zmínila se o nelehkých časech, kdy řada rodin s dětmi zůstala bez otce – živitele. Vzdala hold svojí matce, která se s těmito celoživotními potížemi vyrovnala se ctí a především vyjádřila touhu, aby se prožité hrůzy nikdy neopakovaly. Poté vystoupil JUDr. Jaroslav Pavlas, PhD. se vzpomínkou na to, jak válečné události poznamenaly jeho rodinu. Po tragických událostech u Netínského rybníka a odchodu jeho dědečka hajného Josefa Pavlase do ilegality, bylo několik členů rodiny internováno a někteří přišli o život. Dále přečetl pasáže z výslechu Friedy Powolné, manželky zdejšího šéfa NSDAP Hanse Powolného. Kolem jeho role a kolem ostatních viníků tragédie dodnes panují nejasnosti. Stále nás napadají otázky, jestli se tomu dalo zabránit a jak. Na závěr promítl Ing. Dvořák fotografie všech, kteří byli 7. května popraveni. Čest jejich památce!

Helena Švecová

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.