Genealogové se seznámili se stavebním vývojem kostela sv. Mikuláše

kostelČlenové Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu zavítali tentokrát v rámci pravidelných přednášek do meziříčského kostela sv. Mikuláše. Tam na ně čekal Aleš Flídr, spoluautor úspěšné knihy o historii této dominanty Velkého Meziříčí.

První část přednášky se zaobírala založením kostela, dobou před první písemnou zmínkou. „Starší vývoj se odhaduje bez písemných pramenů velmi těžko, orientujeme se podle dochovaných forem a hledáme analogii u staveb v okolí,“ podotkl Flídr. Uvedl, že vzhledem k poloze v údolí byl kostel založen nejspíše jako sakrální stavba tržní vesnice během slovanské kolonizace ve 12. a 13. století. Ví se, že původní presbytář byl nahrazen delším za patronátních pánů křížovníků. Tyto řády využívaly prostor presbytáře pro své soukromé bohoslužby. „Levá jižní loď vznikla přistavěním ke zdi chrámu jako soukroumá kaple šlechty. Bylo zvykem zdůraznit takto své postavení ve společnosti, domlouvaly se zde svatební záležitosti a podobně,“ ozřejmil důvod existence šlechtických erbů na stropě kaple Aleš Flídr. Zmínil také důvod netypického uspořádání chrámových lodí meziříčského kostela.

Ve druhé části se posluchači mohli podívat na kostelní půdu s doklady o původním umístění střechy, podrobněji si projít interiér kostela a poslechnout výklad. Během přednášky se dozvěděli i pár novinek, které ještě při vydání knihy nebyly známy.

Tématem poslední letošní přednášky, pořádané 19. června na malé scéně Jupiter clubu, bude nahlédnutí do Íránu v podání Dagmary Handové Navrátilové.

Jitka Kočí

 

 

 

 

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.