Martin Štindl přednášel o třicetileté válce ve Velkém Meziříčí

vgs copy_copyČtyřsté výročí stavovského povstání a 370. výročí ukončení třicetileté války zůstalo letos tak trochu ve stínu republikových mezníků. Obě osmičková jubilea si v úterý 20. listopadu připomněli členové Vlastivědné a genealogické společnosti ve Velkém Meziříčí spolu se zájemci z řad veřejnosti. Prostřednictvím stejnojmenné přednášky dr. Martina Štindla se dozvěděli o průběhu vleklého válečného konfliktu na území města i v jeho bezprostředním okolí.

Autor přenášky upozornil, že „léta 1618-1648 nepřinesla zdejším měšťanům jen řinčení zbraní a ztráty na životech, ale také období relativního klidu a snah o stabilizaci poměrů“. Válečné operace se Velkého Meziříčí dotkly především v letech 1620-1623, kdy se město s většinou evangelicky smýšlejících obyvatel stalo cílem opakované pacifikace ze strany císařských vojsk, a znovu pak v letech 1643-1645, kdy Meziříčští čelili několika vpádům nepřátelských Švédů. Rok 1645, kdy se ve městě napočtvrté se svými vojáky objevil i neúspěšný dobyvatel Brna, generál Lennart Torstenson, patřil vůbec k nejtíživějším. Dílo válečné zkázy dokonala ve městě roku 1646 rozsáhlá epidemie moru. Třicetiletá válka tak v dějinách města zůstává důležitým historickým předělem, a to nejen z hlediska demografie či urbanismu, ale i v ohledu hospodářském, právním a myšlenkovém.

Výbor VGS

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.