• Velkomeziříčsko
  • Krimi
  • Policisté vyjížděli za prvních sedm měsíců letošního roku k 2 773 dopravním nehodám

Policisté vyjížděli za prvních sedm měsíců letošního roku k 2 773 dopravním nehodám

pexels-artyom-kulakov-2265634V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 773 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně zvýšil, a to o pět procent, což představuje nárůst o 142 dopravních nehod.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již jednadvacet obětí, když osmnáct účastníků zemřelo bezprostředně při dopravní nehodě a tři osoby zemřely na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Za negativní jev dopravní policisté považují skutečnost, že se v našem kraji v letošním roce výrazně zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. Loni zemřelo za sedm měsíců při dopravních nehodách v našem kraji celkem 16 osob - bezprostředně při nehodě 14 osob a dvě osoby podlehly zraněním ve zdravotnickém zařízení.

Celkem 56 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku také výrazný nárůst počtu těžce zraněných osob o 16 osob, což představuje nárůst o 40 procent. Dalších 710 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červenec roku 2021 o 103 lehce zraněných vyšší, což představuje nárůst o 17 procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 181 648 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 je o devět procent vyšší.

V 91 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje a ve dvou případech, že byl řidič pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil, a to o patnáct procent. Policisté v letošním roce dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Když se podíváme do policejní statistiky na příčiny dopravních nehod, tak jednoznačně vede nesprávný způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí – tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod – konkrétně byly příčinou 1 401 dopravních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě – celkem 178 dopravních nehod. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.

Celkem 1 160 nehod bylo nezaviněných ze strany řidiče. Ve většině případů (1 122 dopravních nehod) se jednalo o srážky vozidel s lesní zvěří. Tyto nehody tak dlouhodobě tvoří více než třetinový podíl na celkovém počtu dopravních nehod – za prvních šest měsíců se konkrétně jedná o více než 40 procent z celkového počtu nehod.

Za prvních šest měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také dopravní nehody, na nichž mělo účast celkem 98 motocyklistů, v 65 případech motocyklisté nehodu zavinili. Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, deset se těžce zranilo, pětasedmdesát motocyklistů utrpělo lehké zranění a pouze jedenáct jich vyvázlo z dopravní nehody bez zranění. V šesti případech policisté u motocyklistů – viníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.

Za prvních šest měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 61 chodců, ve 24 případech chodec nehodu zavinil. Tři chodci při nehodě zemřeli, devět chodců se při nehodě těžce zranilo a 46 chodců utrpělo při střetu s vozidlem lehké zranění. Pouze tři chodci vyvázli bez zranění. Ve dvou případech policisté u chodců – účastníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.

Od začátku roku do konce června vyjížděli policisté v našem kraji vyšetřovat nehody, na nichž mělo účast 97 cyklistů, když 75 cyklistů nehodu zavinilo. Tři cyklisté při nehodě zemřeli, čtyři další se těžce zranili a dalších 79 cyklistů utrpělo lehké zranění. Pouze jedenáct cyklistů vyvázalo z nehody bez zranění. Ve dvanácti případech policisté zjistili, že cyklista – viník dopravní nehody - byl v době nehody pod vlivem alkoholu.

Na negativní vývoj dopravní nehodovosti musíme účinně reagovat, proto především dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí kontrolám řidičů, zda dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a zdali nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Policejní kontroly budou zaměřeny také na chování motocyklistů a cyklistů v silničním provozu, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, protože s příchodem teplého počasí lze předpokládat, že se budou ve větší míře objevovat v silničním provozu. Kontroly zaměříme nejen na dálnici D1 a na silnice I. tříd, ale s policejními hlídkami musí všichni účastníci silničního provozu počítat i na komunikacích nižších tříd, které směrují do rekreačních oblastí. Současně budeme po celé prázdniny realizovat také celou řadu preventivních akcí zaměřených na chodce, cyklisty i motocyklisty.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Srpen

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.