Světlo majáku symbolizuje pomoc

technology-2500010Na 22. února 2023 připadá Evropský den obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctíme a podpoříme ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celé republice se navíc rozblikají majáky služebních vozidel. Symbolizovat budou skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.

Cílem Evropského dne obětí trestných činů je nejen připomenout Chartu práv obětí, která byla podepsána ve Velké Británii v roce 1990, ale zejména zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí trestných činů. Právě podporu a pomocnou ruku obětem nabízí obě tyto složky po celém území republiky.

Plakát -_nejsme_bezmocníProbační a mediační služba dlouhodobě spolupracuje s obětmi trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací. Požádat o pomoc nebo odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice. V průběhu minulého roku navázala Probační a mediační služba spolupráci s celkem 4 843 oběťmi trestných činů.

Policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek při této příležitosti uvádí: „Policie ČR je veřejností často chápána především jako represivní složka, neméně významnou úlohu však sehráváme i na poli prevence. Jednou z oblastí prevence, ve které je naše role nezastupitelná, je bezesporu práce s obětí trestného činu ve snaze o minimalizování dopadů sekundární viktimizace. Ačkoliv je výslech oběti jedním ze zásadních prostředků dokazování, plně si uvědomujeme dopady, které tento procesní úkon na oběť trestného činu může mít. Naším úkolem proto je, aby byl výslech veden co nejšetrněji, policistou k tomu vyškoleným, jehož chování a přístup k oběti sníží riziko sekundární viktimizace na minimum. Právě proto klademe v této oblasti velký důraz na tolik potřebné vzdělávání."

Oběti trestné činnosti patří k nejzranitelnějším členům společnosti. Proto jsem rád, že Evropský den obětí trestných činů toto důležité téma připomíná. V České republice existuje rozsáhlá síť profesionálů, na které se mohou dotyční obrátit, ať je to Probační a mediační služba, Policie ČR anebo neziskový sektor. Profesionální pomoc v těžké a krizové životní situaci je zcela zásadní. Mám radost také z toho, že zde dlouhodobě velmi dobře funguje jejich vzájemná spolupráce a nikoliv konkurence. Že záleží na pomoci konkrétním lidem, ať už jste státní instituce, anebo nezisková organizace," říká ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Práva obětí jsou ukotvena v zákoně č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Tento zákon přesně vymezuje status "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří například i děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění, teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva, například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví. Příslušníci Policie České republiky jsou si vědomi zranitelnosti obětí trestných činů, kdy jedním z jejích dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k těmto obětem. Proto jsme již v minulosti zřídili samostatnou kapitolu našich webových stránek určenou zejména pro osoby, které se jakýmkoliv způsobem setkaly s trestnou činností. Policisté si váží každého, kdo se rozhodne hovořit o tom, co se mu stalo.

kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.