Nakupovat a prodávat zboží na internetu je třeba s větší obezřetností

hacking-2903156Počet lidí, kteří nakupují a prodávají na internetových portálech s bazarovým zbožím, se stále zvyšuje a tyto obchody se těší velké oblibě. Ve virtuálním světě je ale třeba chovat se tak, aby se nakupující nebo prodávající nestal snadnou obětí podvodníka a o své peníze nepřišel.

Pozor je třeba dát si při nakupování na webech a sociálních sítích, kde mohou být mezi prodávajícími podvodníci, kteří nabízenou věc ve skutečnosti nevlastní a chtějí se pouze obohatit. Zájemce pak v takových případech zašle na účet prodávajícího peníze, zboží ale neobdrží.

O skutečnosti, že nemusí dobře dopadnout nákup přes internet, se přesvědčil muž, který si chtěl pořídit náhradní díly na své vozidlo. Muž umístil na sociální sítě inzerát s poptávkou ohledně požadovaných dílů, na který ještě ten den zareagoval „prodávající". Po vzájemné komunikaci zaslal na účet prodávajícího přes tisíc korun, náhradní díly ale nezískal a prodávající s ním ukončil veškerou komunikaci.

Jiná podvedená žena přišla o více než sedm tisíc korun, když zareagovala na inzerát na internetovém portále s bazarovým zbožím. Žena se s prodávajícím domluvila na platbě předem za lego, ale zboží jí prodávající nezaslal, ani jí nevrátil zpět předem zaslané peníze.

Pozor je třeba si dát také při nákupech na e-shopech. Mezi seriózními obchody se totiž mohou objevit i podvodné, nabízející neexistující zboží. Může se jednat o domácí spotřebiče, nářadí nebo třeba věci z oblasti motorismu. Zboží je mnohdy nabízeno za výhodné ceny, někdy i o desítky procent levnější v porovnání s běžnou nabídkou. Platba na e-shopu je ale možná v podstatě pouze předem. Po zaplacení se pak kupující zboží nedočká a o své peníze přichází. Někdy se podvedený nakupující může setkat i s tím, že je mu doručeno zboží zcela odlišné od toho, které si objednal a zaplatil.

Muž si vybral na e-shopu postel, kdy si zboží objednal a následně i za něj zaplatil částku ve výši přes čtyři a půl tisíce korun. Zboží ale nezískal a o své peníze přišel.

Jak se podvodníkům ve virtuálním prostředí bránit?
• Při nakupování na internetu buďte obezřetní.
• Na platbu předem přistupujte u ověřených prodejců, nejlépe prověřených zkušeností.
• Podívejte se před nákupem na recenze a komentáře.
• Vždy je třeba si informace ověřovat, dobře si vše rozmyslet a nejednat ukvapeně.
• Nenechat se až příliš ovlivnit podezřele nízkou cenou.
• Nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému internetovému bankovnictví.
• Nikdy neposkytujte číslo platební karty, ani žádné další údaje ke kartě, které by bylo možné zneužít.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisař
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.