• Velkomeziříčsko
  • Krimi
  • Policie pátrá po pachateli, který se vloupal do chaty a zároveň vyzývá majitele k zabezpečení svých objektů

Policie pátrá po pachateli, který se vloupal do chaty a zároveň vyzývá majitele k zabezpečení svých objektů

cottage-3591632 960_720Pachatel se vloupal do rekreačního objektu


Velkomeziříčtí policisté pátrají po pachateli, který se v katastrálním území obce Jemnice vloupal do rekreačního objektu. K činu došlo v době od listopadu loňského roku do úterý 2. dubna.

Pachatel násilím vnikl do vnitřních prostorů chaty, které prohledal. Poškodil přitom dveře a jejich uzavírání a odcizil zámky ze zajišťovacích mříží a dveří. V prostorách chaty nic dalšího neodcizil. Škoda, kterou svým jednáním způsobil, byla předběžně vyčíslena na částku kolem patnácti tisíc korun. Policisté na místě provedli ohledání, šetření a zadokumentování. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Případ prověřují a po pachateli pátrají. Za takovou trestnou činnost mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Nejčastějším cílem je v rekreačním objektu zahradní nářadí, motorové pily, elektronika, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení, potraviny a alkoholické nápoje.

Prakticky pachatelé odcizí všechno co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Dále také využívají chaty zvláště v chladném počasí k přespání. Škoda v těchto případech majiteli vznikne poškozením dveří, popřípadě okna a zařízení chaty.

Dopadení pachatele je v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení některých stop. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout policistům důležité informace.

Majitelům chat doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení.
Je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech.
Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil policii. Vhodné je také pořídit si fotodokumentaci cenných věcí, kterou policisté mohou následně využít při pátrání a identifikaci odcizených věcí.

por. Mgr. Stanislava Miláčková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.