Policisté vyjížděli v našem kraji za prvního půl roku k 2 281 dopravním nehodám

nehoda3V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na silnicích v našem kraji celkem 2 281 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod zvýšil, a to o 288 dopravních nehod, což představuje zvýšení o čtrnáct procent.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již dvaadvacet obětí – devatenáct účastníků zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě a tři účastníci podlehli vážným zraněním později ve zdravotnickém zařízení. Loni při dopravních nehodách v našem kraji zemřelo 16 osob, takže letošní úmrtí představují nárůst o šest obětí, což představuje výrazný nárůst o 38 procent.

Celkem 42 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o sedm procent – loni se těžce zranilo 45 osob. Dalších 603 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2018 o 75 lehce zraněných nižší, což představuje snížení o jedenáct procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se letos vyšplhala na částku převyšující 143 287 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 je o deset procent vyšší.

V 67 případech policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo a v pěti případech byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně snížil o jednadvacet procent. Policisté v letošním roce dokumentují také několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly ani hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Proto policisté Krajského ředitelství policie kraje věnují a v dalším období budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu budou probíhat po celé období letních dvouměsíčních prázdnin. V létě se policisté také zaměří na častější kontroly motocyklistů, cyklistů i chodců.

Mezi nejčastější příčiny letošních dopravních nehod řadíme v našem kraji nesprávný způsob jízdy (932 nehod), nepřiměřená rychlost (327 dopravních nehod) a nedání přednosti v jízdě (122 nehod). Celkem 858 dopravních nehod byly nehody nezaviněné řidičem, když se ve většině případů jednalo o střety vozidel s lesní zvěří.

Za první pololetí letošního roku jsme v našem kraji vyšetřovali celkem 44 dopravních nehod, při kterých mělo účast 59 chodců. Dva chodci při nehodě zemřeli, čtyři se těžce zranili a 50 jich bylo zraněno lehce. Pouze tři chodci vyvázli z dopravní nehody bez zranění. Celkem 34 dopravních nehod s účastí chodců se stalo ve dne za dobré viditelnosti, sedm nehod se stalo v noci v místě s veřejným osvětlením a tři nehody se staly v noci v místě bez veřejného osvětlení.

Policisté letos šetřili také dopravní nehody, při kterých mělo účast 50 motocyklistů. Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, jedenáct se těžce zranilo a 32 dalších se zranilo lehce. Bez zranění z nehody vyvázlo pouhých pět motocyklistů. Jeden motocyklista, který byl účastníkem nehody, byl v podnapilém stavu.

Od začátku letošního roku do konce června jsme v Kraji Vysočina šetřili příčiny dopravních nehod, na kterých mělo účast 59 cyklistů. Dva cyklisté při nehodě zemřeli, pět se jich těžce zranilo a 48 dalších utrpělo lehké zranění. Pouze čtyři cyklisté se při dopravní nehodě nezranili. V pěti případech policisté u cyklisty, který byl účastníkem dopravní nehody, zjistili požití alkoholu. V této souvislosti je zapotřebí připomenout, že cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče. Řidič – tedy i cyklista - nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy. Požitím alkoholu a omamné látky ohrožuje sebe i ostatní a vystavuje se právnímu postihu. V případě zjištění požití alkoholu do jednoho promile mu hrozí pokuta ve správním řízení od 2 000 do 20 000 korun, nad jedno promile v částce 2 000 až 50 000 korun. Odmítne-li dechovou zkoušku, může mu být ve správním řízení uložena pokuta od 25 do 50 tisíc korun. Jediný rozdíl od postihu hrozícímu řidičům je ten, že cyklista nepřichází o svá řidičská oprávnění.

Cyklisté jsou jednou z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je jeho opatrnost, důsledné dodržování pravidel silničního provozu a vhodné oblečení.

Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovu hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila jejímu uživateli život. Je vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let. Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Rozbor dopravních nehod v kraji Vysočina      
                 
Období: Od 1. ledna do 30. června 2019            
                 
                 
                 
  Útvar Počet nehod Úmrtí Těžké  Lehké  Škoda Alkohol OPL
        zranění zranění (v tis. Kč)    
  ÚO Pelhřimov 351 2 6 73 20 648 17 0
  ÚO Havlíčkův Brod 402 4 11 90 19 000 14 0
  ÚO Jihlava 414 5 9 127 24 017 11 2
  ÚO Třebíč 416 4 3 130 24 447 7 0
  ÚO Žďár nad Sázavou 407 4 12 150 19 198 16 1
  DO Velký Beranov 291 0 1 33 35 977 2 2
                 
  Kraj - celkem 2281 19 42 603 143287 67 5
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.