V období dovolených nepodceňujte zabezpečení svých bytů, domů chat a chalup

house-1407562 960_720Policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina upozorňují občany, aby v období svých dovolených věnovali zvýšenou pozornost při zabezpečení nemovitostí. V loňském roce evidovali policisté na Vysočině celkem 111 případů, kdy se pachatelé vloupali do objektů komerčních, ale i objektů sloužících k bydlení. Z tohoto počtu se v 12 případech jednalo o byty, v 12 případech o víkendové chaty a objekty sloužící k rekreaci, v 28 případech o rodinné domy a ve zbylých 59 případech se jednalo o objekty ostatní, jako jsou například školy, obchody, kiosky, restaurace, ubytovny apod. Celková škoda, kterou pachatelé svým jednáním způsobili, přesáhla v roce 2018 částku tři a půl milionu korun.

Červenec a srpen jsou měsíce dovolených, a tak se spousta z nás chystá odjet na vysněnou dovolenou a dát tak alespoň na chvíli sbohem všem každodenním starostem. Před samotným odjezdem bychom ale měli mít na paměti, že dům či byt, který opouštíme, bude s největší pravděpodobností prázdný a může se tak stát snadným cílem zlodějů. Existuje pár zásad, které bychom před odjezdem na dovolenou měli dodržovat, aby potencionální riziko napadení naší nemovitosti bylo co možná nejmenší.

V prvé řadě není vhodné komukoliv sdělovat své majetkové poměry. Stejně tak nikomu nesdělujeme přesný termín odjezdu na dovolenou ani návratu z ní. Zvláště riskantní je pak zveřejňovat termín dovolené na sociálních sítích, kam má v dnešní době přístup téměř každý. Zvláště pak na Facebooku má mnoho lidí zpřístupněno velké množství dat, které v kombinaci s informací o přesném termínu odjezdu na dovolenou výrazně zvýší riziko vloupání do bytu nebo rodinného domu. Pozornost je nutné se věnovat také dětem, kterým by rodiče měly vysvětlit, že nesmějí údaje o bydlišti a termín odjezdu na dovolenou nikde zveřejňovat nebo tyto informace komukoli bezdůvodně sdělovat především tedy na sociálních sítích.

Po dobu nepřítomnosti v místě bydliště bychom si měli své doklady, peníze a cenné věci, zejména pak šperky, uschovat do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezoru pevně zabudovaného ve zdi.

Důležité je také pečlivě zkontrolovat všechna okna a dveře, zda jsou dobře zajištěné, případně zamčené. Obyvatelé rodinných domů by neměli zapomínat ani na okna ve sklepních a půdních prostorách. Není dobré mít po dobu nepřítomnosti v oknech zatažené závěsy nebo stažené rolety a žaluzie. Domnělý pachatel by tak mohl celkem snadno identifikovat, že nejsme doma.

V okolí rodinného domu a víkendových chat je dobré uschovat žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít k překonání překážky a snadněji se tak vloupat do naší nemovitosti.
Klíče od bytu nebo domu je vhodné svěřit spolehlivému člověku nebo příbuznému, který bude naše obydlí pravidelně kontrolovat. Stejně tak ho požádáme, aby v době naší nepřítomnosti vybíral poštovní schránku.

Pokud budeme dodržovat několik zdánlivě malicherných zásad, výrazně tím snížíme riziko, že by se zrovna náš dům, byt nebo rekreační objekt mohl stát terčem zlodějů.

nprap. Bc. Martin Hron

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.