Cizinec se skrýval na rezervě návěsu

IMG 20190717_145253Policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina byli uplynulý čtvrtek 15. srpna v podvečerních hodinách vysláni na parkoviště na 137. kilometr dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu, aby si převzali cizince bez dokladů.

Příslušníci Celní správy České republiky, Celního úřadu pro kraj Vysočina, kontrolovali na parkovišti u dálnice D1 nákladní vozidlo Volvo s návěsem se srbskou registrační značkou. Při důkladné kontrole zjistili, že na rezervě návěsu je ukrytá neznámá osoba. Proto byl na místo byla vyslána hlídka cizinecké policie. Policisté zjistili, že se jedná o muže bez platného cestovního dokladu a bez platného povolení k pobytu. Cizince policisté zajistili a k provedení nezbytných úkonů souvisejících se zjištěním jeho totožnosti ho převezli do policejní cely. Cizinec policistům poskytl údaje ke své totožnosti a policisté v databázích a informačních systémech následně zjistili, že se jedná o dvacetiletého státního příslušníka Afghanistánu, který se naposledy objevil v evidenci na území Bulharska. S cizincem proto policisté zahájili tzv. „Dublinské řízení", neboť existuje důvodné podezření, že se jedná o cizince, který je již žadatelem o mezinárodní ochranu v jiné zemi. Pokud se potvrdí uvedené podezření, bude předán do země, ve které o mezinárodní ochranu požádal. Druhý den policisté za účasti tlumočníka s cizincem sepsali protokol o podání vysvětlení. V pátek večer byl cizinec eskortován do záchytného zařízení pro cizince Vyšní Lhoty.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.