O víkendu se policisté zaměřili na neukázněné řidiče na silnicích

policistaPolicisté dopravní policie z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci víkendové dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali na silnicích našeho kraje celkem 604 vozidel. Při kontrolách zjistili 175 přestupků, z nichž 167 vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Osm zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a odevzdají je k vyřešení do správního řízení.

Celkem 95 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy v 94 zjištěných případech policisté tyto přestupky vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení a jeden přestupek nebylo možné vyřešit na místě, proto bude tento přestupek oznámen k vyřešení do správního řízení. Ve dvou případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant po přechozím požití alkoholických nápojů – naměřené hodnoty byly nižší než jedno promile a řidiči se tak dopustili přestupku. V jednom případě policisté zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem návykové látky.

Ve třinácti případech policisté v rámci kontroly zjistili, že řidiči nebo spolujezdci nepoužili za jízdy bezpečnostní pásy nebo zádržné systémy. Všechny tyto přestupky vyřešili policisté na místě uložením pokuty v příkazním řízení. V šesti případech vyjeli řidiči na cestu s vozidlem, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu. Tři řidiči při silniční kontrole nepředložili řidičský průkaz. Šest řidičů projíždělo po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Tyto přestupky policisté vyřešili uložením blokové pokuty v příkazním řízení. Ve čtyřech případech řidiči nepředložili doklad o zákonném pojištění odpovědnosti při provozu kontrolovaného vozidla. Ve třech případech policisté zjistili u řidičů nákladních vozidel porušení sociálních předpisů a v jednom případě za nedodržení doby jízdy a stanovené bezpečnostní přestávky uložili řidiči kauci ve výši 30 000 korun.

V rámci dopravně bezpečnostní akce jsme se v průběhu celého uplynulého víkendu zaměřili na chování řidičů na dálnici D1 a na silnicích všech tříd v našem kraji, a to především na těch úsecích komunikací, na nichž dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Jednalo se o reakci na skutečnost, že stále častěji při dopravních nehodách i při běžných silničních kontrolách zjišťujeme, že řidiči usedají za volant pod vlivem alkoholu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.