Od začátku roku zemřelo na silnicích Kraje Vysočina 38 osob

nehodaPolicisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do konce srpna vyšetřovali celkem 3 120 dopravních nehod, což je nárůst o deset procent - tedy o 283 dopravních nehod více než za stejné období roku 2018.

Při letošních dopravních nehodách zemřelo celkem 38 osob, což je výrazný nárůst - o třináct usmrcených osob ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 více. Bezprostředně při nehodě zemřelo letos 33 osob a dalších pět jich zemřelo na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Celkem 64 osob bylo těžce zraněno – představuje to mírný pokles o osm těžce zraněných osob (pokles o deset procent) a 864 dalších účastníků bylo zraněno lehce – o 128 lehce zraněných méně, což představuje pokles o třináct procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Ve 105 případech policisté při vyšetřování dopravní nehody zjistili, že některý z účastníků byl pod vlivem alkoholu. Dalších pět řidičů bylo v době nehody pod vlivem jiných omamných a psychotropních látek.

Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a na majetku dosáhla částky 209 451 000 korun. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v letošním roce patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, nedodržení bezpečnostní vzdálenosti (souvisí především s kolonami vozidel před uzavírkami na silnici kvůli opravnám) a předjíždění. Velmi výrazný nárůst jsme zaznamenali v počtu dopravních nehod, které jsou nezaviněné řidičem - jedná se především o střety vozidla s lesní zvěří.

mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.