Policisté uložili loni celkem 254 kaucí

KAUCE -_kontrola_kamionůPolicisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina provedli v loňském roce celkem 3 145 silničních kontrol užitkových a nákladních vozidel a v rámci těchto kontrol zjistili celkem 929 různých pochybení. Mezi nejčastější porušení patřily zejména špatný technický stav vozidel, překračování denního limitu doby řízení nebo nedodržení zákonné doby pro odpočinek, překročení nejvyšší povolené hmotnosti převáženého nákladu, a také špatně upevněný náklad. Policisté uložili řidičům za porušení zákonů v oblasti silniční dopravy v průběhu loňského roku celkem 241 kaucí v celkové částce 4 949 500 korun. Dalších třináct kaucí v celkové výši 126 800 korun uložili dopravní policisté za porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tyto kauce byly uloženy především zahraničním řidičům osobních vozidel, kteří se dopustili přestupku v dopravě, který nebylo možné vyřešit uložením pokuty na místě v příkazním řízení a tito řidiči by se mohli vyhýbat projednání přestupku ve správnímu řízení.

„Důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i v letošním roce," uvedl plk. Mgr. David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Kraj Vysočina zakoupil v loňském roce pro Krajské ředitelství policie kraje Vysočina dvě vozidla speciálně vybavená pro kontrolu kamionů. Vozidla v celkové hodnotě přes 4,6 milionu korun byla policii poskytnuta darem.

Také loni policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina využívali zpevněnou a dostatečně rozsáhlou plochu pro kontrolu kamionové dopravy přímo v Jihlavě na ulici Pávovská. Na nové kontrolní stanoviště si policisté stahují k provedení kontroly nákladní vozidla nejen z dálnice D1, ale především ze silnic v okolí. Při kontrolním vážení může policista odklonit vozidlo z trasy jeho běžného provozu. Řidič je povinen uposlechnout výzvy policisty k zajížďce k místu, kde bude kontrolní vážení prováděno. Zajížďka na kontrolní místo nesmí být delší než 16 kilometrů, včetně cesty zpět na pozemní komunikaci. Při kontrolním vážení se sleduje dodržování několika limitů – kontrola největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrola největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrola největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav.

„Výrazný nárůst kamionové dopravy, která využívá k tranzitu páteřní komunikace našeho kraje je v posledních letech patrný. S tím souvisí také riziko vyššího počtu dopravních nehod, které způsobí řidiči kamionů. Proto je jednou z našich dlouhodobých priorit kontrola kamionové dopravy. O tom, že se na chování řidičů nákladních vozidel intenzivně zaměřujeme, dlouhodobě svědčí dosažené výsledky, kdy celková částka uložených kaucí přesáhla loni pět milionů korun," doplnil plk. Mgr. David Jirák.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se na důkladné kontroly kamionů zaměřují dlouhodobě. A jak taková kontrola kamionové dopravy probíhá? Speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají – tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a nepřekračují zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se jeho technický stav i správné uložení nákladu. Pokud chtějí policisté udělat důkladnou kontrolu, tak prohlídka jednoho kamionu trvá v průměru téměř jednu hodinu.

Drobných přestupků, ale i závažných porušení zákona, se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Někteří používají různé vypínače, magnety a nejrůznější ovladače na tachografech. To znamená, že po neoprávněném zásahu tachograf nezaznamenává jízdu a přitom řidič s vozidlem jedou. Tato fatální porušení zákona policisté v případě digitálních tachografů odhalí většinou z výtisku karty řidiče. Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci provedených kontrol zjišťují také další závažná porušení, a to manipulaci s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení, které řidič ovládá dálkovým ovládáním a vypíná si tak tachograf v případě potřeby. Kontrolou záznamové karty tachografu policisté zjišťují i řadu velmi závažných porušení – řidič jede na cizí kartu jiného řidiče.

Tato zjištění mají v současné době pro řidiče dopady v trestně právní rovině – pokud takové případy při kontrole zjistíme, policisté zahajují úkony trestního řízení a řidič je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Dalším velkým problémem je jízda s přetíženým kamionem. Poměrně často se jedná o nákladní vozidla určená pro převoz dřevní hmoty, ale také dalšího materiálu. Policisté v případech, kdy jde o závažná porušení právních předpisů, na místě rozhodují o uložení kauce ve výši 100 000 korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě. Průběh a výsledek kontroly policisté zadokumentují a případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit správní trest spočívající v zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení až na jeden rok. Méně závažné přestupky policisté na místě řeší uložením pokuty v příkazním řízení. V těchto případech může pokuta dosáhnout částky 2 000 korun.

kauce

 

 

 

Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.