V lednu zemřelo na silnicích v Kraji Vysočina sedm osob

crash-1308575 960_720Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina vyšetřovali v lednu letošního roku 352 dopravních nehod, což je o 28 dopravních nehod méně než za první měsíc roku loňského – vyjádřeno procenty jde o pokles o sedm procent.

Při lednových dopravních nehodách zemřelo celkem sedm osob, když loňské lednové nehody měly pouze jednu oběť. Dvě další osoby se při letošních lednových dopravních nehodách zranily těžce a 88 dalších utrpělo lehké zranění. V případě lehkých zranění jde o meziroční pokles o 18 procent. Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 19 537 000 korun, což představuje pokles o 19 procent ve srovnání s měsícem lednem roku předešlého.

Lednové tragické dopravní nehody se ve dvou případech týkaly střetů vozidel s chodcem. V jednom případě se dopravní nehoda stala na přechodu pro chodce za dobrých světelných podmínek. Druhá dopravní nehoda se stala večer, tedy za zhoršených světelných podmínek a chodkyně navíc přecházela přes frekventovanou silnici mimo přechod pro chodce. Při pěti dopravních nehodách zemřeli řidiči osobních vozidel. Ve třech případech vyšlo při šetření tragických nehod najevo, že řidič nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.

V lednu letošního roku jsme v našem kraji zadokumentovali celkem sedm dopravních nehod, na kterých mělo účast osm chodců. Dva chodci při nehodě zemřeli, další dva chodci se při nehodě těžce zranili a dalších čtyři byli zraněni lehce. Z celkového počtu 352 dopravních nehod se ve 118 případech jednalo o střet vozidla s lesní zvěří. Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám vyjeli na silnice v lednu také cyklisté. Policisté vyšetřovali v průběhu ledna dvě dopravní nehody s účastí cyklistů. Oba cyklisté se při nehodě lehce zranili a jeden byl pod vlivem alkoholu.

V měsíci lednu jsme při vyšetřování osmi dopravních nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu. Ve většině případů se jedná o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny vyšší než dvě promile alkoholu v dechu. Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedají za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

krimi

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.