Letošní dopravní nehody si na Vysočině vyžádaly již devět obětí

nehoda 5Na nepříznivou statistiku dopravní nehodovosti v letošním roce v Kraji Vysočina reagují policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v rámci běžného výkonu služby, a také při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích. Při dohledu nad bezpečností a plynulostí provozu se zaměřují na všechny typy silnic a přísně postihují zjištěné dopravní přestupky.

I když v letošním roce byla zatím velice mírná zima, následky dopravních nehod jsou velice závažné. Při dopravních nehodách zemřelo od 1. ledna do současné doby devět osob – dva chodci a sedm řidičů.

Zejména při šetření vážných dopravních nehod se velice často setkáváme s tím, že řidiči obrovsky hazardovali, plně se nevěnovali řízení, chovali se bezohledně, agresivně a porušili ta nejzákladnější ustanovení zákona na pozemních komunikacích. Proto musí počítat s častějšími silničními kontrolami a přísnějšími sankcemi," uvedl plk. Mgr. David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie.

Lednové tragické dopravní nehody se ve dvou případech týkaly střetů vozidel s chodcem. V jednom případě se dopravní nehoda stala na přechodu pro chodce za dobrých světelných podmínek. Druhá dopravní nehoda se stala večer, tedy za zhoršených světelných podmínek. Chodkyně navíc přecházela přes frekventovanou silnici mimo přechod pro chodce. Při pěti dopravních nehodách v lednu zemřeli řidiči osobních vozidel. V třech případech vyšlo při šetření tragických nehod najevo, že řidič nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.

Únorové dopravní nehody si připsaly dvě oběti. Při nehodách zemřeli dva řidiči osobních vozidel a v jednom případě policisté při šetření nehody zjistili, že řidič nebyl při jízdě připoután bezpečnostním pásem.

Jen velice obtížně lze komentovat skutečnost, že při čtyřech dopravních nehodách s tragickým následkem nebyli řidiči za jízdy připoutáni. Kdyby tito řidiči bezpečnostní pás použili, nemusely být následky nehod tragické. Proto se budeme při silničních kontrolách zaměřovat také na používání bezpečnostních pásů," doplnil plk. Mgr. David Jirák.

Nejčastější příčinou dopravních nehod v našem kraji je dlouhodobě nesprávný způsob jízdy, kdy se řidič plně nevěnuje řízení a nedokáže pak adekvátně zareagovat na vzniklou situaci. Téměř denně se s takovými jevy setkáváme na dálnici D1. Výjimkou nejsou ale ani nehody na ostatních silnicích. 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.