Za první dva měsíce zemřelo na Vysočině při nehodách deset lidí

nehoda 5Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina vyšetřovali v lednu a v únoru letošního roku 676 dopravních nehod, což je o 24 dopravních nehod méně než za první dva měsíce roku loňského – vyjádřeno procenty jde o mírný pokles o tři procenta. Snížený počet dopravních nehod měl ale vyšší počet obětí.

Při letošních dopravních nehodách deset lidí zemřelo bezprostředně při dopravní nehodě a další dva zemřeli na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Loni zemřelo za první dva měsíce roku při nehodách osm osob a další dva zemřeli na následky později ve zdravotnickém zařízení. Jednalo se o dopravní nehodu, kdy začátkem února starší řidička narazila na Jihlavsku s vozidlem do stromu a utrpěla vážné zranění. Druhý případ se týká dopravní nehody, kdy se v Jemnici střetl autobus s chodcem. Ten utrpěl těžké zranění a na následky zemřel ve zdravotnickém zařízení. Pět osob se při letošních nehodách zranilo těžce a 163 dalších účastníků utrpělo lehké zranění. V případě těžkých i lehkých zranění jde o meziroční pokles o devětadvacet procent a čtrnáct procent.

Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 40 645 000 korun, což představuje pokles o dvě procenta ve srovnání s lednem a únorem roku předešlého.

V lednu a únoru letošního roku jsme v našem kraji zadokumentovali celkem 13 dopravních nehod, na kterých měli účast chodci. Dva chodci při nehodě zemřeli na místě dopravní nehody a jeden chodec svým zraněním podlehl ve zdravotnickém zařízení. Další dva chodci se při dopravní nehodě těžce zranili a dalších osm chodců bylo zraněno lehce.

Za dva měsíce letošního roku jsme vyjížděli ke 203 dopravním nehodám, při nichž došlo ke střetu vozidla s lesní zvěří. Střety s lesní zvěří představují třicet procent z celkového počtu dopravních nehod.

V měsíci lednu a únoru jsme při vyšetřování 26 dopravních nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu a jeden řidič byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Ve většině případů se jednalo o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny vyšší než dvě nebo také tři promile alkoholu v dechu.

Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vedoucí oddělení - tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.