Policejní kontroly se zaměřily na nákladní vozidla převážející dřevo

DBA 3Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve čtvrtek 28. května realizovali speciální dopravně bezpečnostní akci, při níž se zaměřili na kontroly dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozidel převážejících dřevní kulatinu. Kontroly byly kromě jiného reakcí na dvě vážné dopravní nehody, při kterých řidiči nákladních vozidel naložených kládami havarovali, tahač s návěsem se převrátil a klády se vysypaly na silnici. V jednom případě klády těžce zranily dva seniory, kteří se v době nehody pohybovali na chodníku. Obě nehody se staly v květnu - první 7. května v Želetavě a druhá 18. května na dálničním přivaděči v Jihlavě.

Na řidiče nákladních vozidel, která převážejí na návěsu dřevo, si poměrně často stěžují také řidiči především osobních vozidel. Na lince tísňového volání 158 přijímáme oznámení, že z těchto vozidel odlétávají kusy kůry, že jsou tato vozidla „viditelně" přeložena, náklad špatně zajištěn a tato vozidla tak mohou ohrožovat bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

DBA 4Dnešní akce probíhala na několika kontrolních stanovištích v našem kraji, kde se policisté zaměřili na důkladné kontroly nákladních vozidel, která převážela právě dřevní kulatinu. Zaměřili jsme se na kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu. Policisty zajímal také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad. Téměř u každého kontrolovaného vozidla policisté zjistili nějaké porušení zákona. Za zjištěná porušení jsme řidičům uložili pokuty v příkazním řízení a porušení ze strany přepravců jsme oznámili k řešení do správního řízení.

U kontrolovaných vozidel jsme v několika případech zjistili překročení nejvyšší povolené výšky vozidla, v jednom případě o více než 30 centimetrů, v dalších případech se jednalo o překročení hmotnosti převáženého nákladu nebo jeho špatné a nedostatečné upevnění. V jednom případě musel řidič přetížené soupravy na kontrolním stanovišti část nákladu přeložit na jiné vozidlo. Na jednom z kontrolních stanovišť se kontrolovaný řidič odmítl podrobit kontrolnímu vážení. Policisté mu uložili pokutu ve výši 30 000 korun. V kontrolách nákladních vozidel, která převážejí dřevní kulatinu, budeme na Vysočině pokračovat i v dalším období.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vedoucí oddělení - tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.