V Ostrově našli granáty a minu z druhé světové války

municeU nálezu dvou dělostřeleckých granátů a jedné miny na louce v Ostrově nad Oslavou v neděli 12. července zasahoval také pyrotechnik.

„Policisté z integrovaného operačního střediska přijali oznámení o nálezu dělostřelecké munice, která se měla nacházet na jedné z luk v obci Ostrov nad Oslavou. Na místo proto ihned vyjeli policisté z obvodního oddělení Žďár nad Sázavou," popsal David Linhart z Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Přivolaný pyrotechnik potvrdil, že se skutečně jedná munici. Konkrétně identifikoval dva dělostřelecké granáty a jednu dělostřeleckou minu. „Následně pyrotechnik munici zajistil a převezl ji k odborné likvidaci," doplnil Linhart.

Nálezy munice z druhé světové války jsou v Kraji Vysočina poměrně časté. Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že při jakékoliv neodborné manipulaci může dojít k její aktivaci.

Jak se zachovat při nálezu podezřelého předmětu, který připomíná munici?

  • Přerušte veškeré práce
  • S předmětem nijak nemanipulujte ani se ho nedotýkejte
  • Přivolejte Policii České republiky
  • Do příjezdu policie dle možností zajistěte, aby se k předmětu nikdo nepřibližoval

Za žádných okolností se však nález munice neobávejte ohlásit. I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě konstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám v žádném případě nikdo nic vyčítat. Vaše ohlášení bylo učiněno v dobré víře a ve snaze zabránit škodám na životech, zdraví a majetku osob.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.