V oblasti zabezpečení chat a chalup je stále co zlepšovat

IMG 20201021_110405Od začátku letošního roku do konce září evidují policisté v Kraji Vysočina celkem 33 případů vloupání do rekreačních objektů, přičemž pachatelé způsobili majitelům těchto nemovitostí škodu, která přesahuje částku 300 tisíc korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o pokles této trestné činnosti o 43 skutků, kdy vloni policisté evidovali 76 takových případů.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina se v této souvislosti pravidelně zapojuje do projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům", který v říjnu letošního roku doplnila celoevropská kampaň Evropské sítě prevence kriminality, jejímž cílem je předávání informací o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů s tipy na efektivní ochranu proti pachatelům krádeží. Evropský den proti vloupání letos připadnul na 17. června a policisté na Vysočině se do něj rovněž zapojili. V řadě evropských zemí byl ale vzhledem ke koronavirové situaci odložen až na podzim, konkrétně na 21. října. K této aktivitě se k ostatním členským státům policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rovněž připojili, přičemž zkontrolovali desítky chat a rekreačních objektů napříč celým krajem.

Policisté kontroly chatových oblastí a rekreačních objektů provádějí v nepravidelných intervalech v průběhu celého roku, ale v zimních měsících jsou pak intenzivnější. Má to hned několik důvodů. Majitelé rekreační objekty mnohdy opustí na podzim a vrací se k nim až v jarních měsících následujícího roku. Proto se také stává, že napadení a vykradení chaty nebo chalupy zjistí až po delší době. To ale nahrává pachatelům a znesnadňuje práci policistům, protože vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení stop, které by pachatele mohly pomoci dopadnout. Dalším nepříznivým vlivem je také to, že se v chatových lokalitách přes zimu pohybuje menší počet lidí, kteří by se mohli stát svědky vloupání a poskytnout tak policistům důležité informace. Z tohoto důvodu je pro policisty dopadení pachatele velice obtížné.

Pachatelé jsou ale v dnešní době čím dál více vynalézaví, a proto je zapotřebí si svůj majetek patřičně chránit a dobře zabezpečit. Majitelům rekreačních objektů proto doporučujeme, aby v nich přes zimu nenechávali žádné cenné věci, jako jsou například sekačky, křovinořezy, motorové pily, televizory nebo starožitnosti či hodnotná umělecká díla. Tyto věci pachatelé kradou nejčastěji. Ve své podstatě ale mohou odcizit cokoliv, co lze jakýmkoliv způsobem zpeněžit. Proto je více než vhodné si chatu nebo chalupu v době své nepřítomnosti zabezpečit například elektronicky nebo mechanickými zábrannými prostředky jakou jsou například bezpečnostní zámky, mříže nebo uzamykatelné okenice. Objekty je také vhodné v nepravidelných intervalech navštěvovat a vzbuzovat tak dojem, že se v nich někdo nachází.

Pokud ale k vloupání do objektu přece jen dojde, je pro kriminalisty velice důležité, aby majitelé nevstupovali dovnitř a tuto věc neprodleně oznámili policii, která již provede prvotní úkony k zajištění stop a potřebných důkazů.

Statistická tabulka vloupání do rekreačních objektů v Kraji Vysočina za období od 1. ledna do 30. září 2020:

thumb krimi

 

 

 

nprap. Bc. David Linhart, vrchní inspektor
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.