Policisté za víkend odhalili 981 porušení krizových opatření

Kontrola pohyb_1Za uplynulý víkend, tedy za pátek, sobotu a neděli – vždy den i noc – jsme v našem kraji provedli celkem 18 085 kontrol dodržování mimořádných i krizových opatření a opatření k omezení volného pohybu osob mezi okresy a v rámci okresu. Do kontrol se zapojilo a za toto časové období ve službách vystřídalo 781 policistů a 512 vojáků a celníků, kteří tvořili s policisty společné hlídky.

Při kontrolách jsme zjistili 981 porušení mimořádných opatření. Jednalo se o nenošení roušek nebo respirátorů v místech, kde je to opatřeními nařízeno – tedy zejména v zastavěných oblastech obcí a měst a v místech s větší koncentrací osob. Většinu zjištěných pochybení jsme vyřešili domluvou, lidem povinnost vysvětlili a ti si roušku nasadili. V některých případech k řešení domluva nepostačovala, a proto policisté uložili 32 pokut v příkazním řízení. Dva případy porušení mimořádných opatření jsme oznámili k řešení správnímu orgánu, kterým je v tomto případě Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina.

Policisté společně s vojáky také kontrolovali platná krizová opatření. Při nich zjistili 133 porušení, kdy se ve většině případů jednalo o porušení nočního vycházení po jednadvacáté hodině. Většinu přestupků vyřešili na místě domluvou a ve 13 případech uložili přestupci pokutu na místě v příkazním řízení.

Při kontrole oprávněnosti pohybu osob mezi okresy jsme odepřeli vstup mezi okresy celkem 230 vozidlům. Ke kontrolám, které proběhly o víkendu, lze říci, že se v našem kraji chovají lidé ve většině případů ukázněně, platná opatření respektují a nesnaží se je nijak obcházet. Policisté mají stále k dispozici některé potřebné formuláře, které lidé v případě oprávněnosti jejich pohybu mezi okresy potřebují při kontrole.

Za přístup a ukázněnost většiny lidí, kteří platná opatření dodržují, náleží všem naše poděkování. Kontroly budou se stejnou intenzitou pokračovat po celou dobu jejich platnosti.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.