Řidič projížděl po dálnici bezmála dvousetkilometrovou rychlostí

Rychlost D1_-_AUDI2Někteří řidiči si s dodržováním nejvyšší povolené rychlosti hlavu nelámou. Výrazné překročení nejvyšší povolené rychlosti na dálnici D1 zjistili ve středu 24. března odpoledne u řidiče osobního vozidla policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově.

Policisté prováděli ve středu v rámci běžného výkonu služby dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na dálnici D1. Krátce po půl druhé odpoledne policejní hlídka zaregistrovala na 139. kilometru dálnice ve směru jízdy na Prahu rychle jedoucí osobní vozidlo AUDI A6 s českou registrační značkou. Radarové zařízení umístěné ve služebním vozidle Škoda Superb naměřilo projíždějícímu řidiči rychlost 195 km/h v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost stanovena na 130 km/h.

Policejní hlídka vozidlo ke kontrole a zadokumentování dopravního přestupku zastavila v prostoru na 137. kilometru ve směru na Prahu. Dvaačtyřicetiletý řidič předložil doklady potřebné k řízení a provozu vozidla. Policisté u řidiče také provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Dopravní přestupek – překročení nejvyšší povolené rychlosti – policisté zadokumentovali. Tento přestupek nebylo možné vyřídit s přestupcem na místě a bude oznámen místně příslušnému správnímu orgánu do správního řízení. Ve správním řízení mu za tento přestupek hrozí pokuta až 10 000 korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok.

Jízda takovou rychlostí po dálnici D1 je neuvěřitelným hazardem, a to zvláště v současném období, kdy se na dálnici D1 vracejí do některých úseků znovu stavební firmy z důvodu pokračující modernizace. Řidič s vozidlem velice obtížně dokáže zareagovat na dopravní situaci, která může vzniknout před ním, kdy se může vytvořit kolona vozidel nebo může být na dálnici jiná překážka v podobě dopravní nehody nebo porouchaného vozidla. Tento řidič tak svojí jízdou ohrožoval nejen svoji bezpečnost, ale také bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.