• Velkomeziříčsko
  • Krimi
  • Letos se snížil počet tragických nehod. Policisté v kraji vyjížděli za první tři měsíce letošního roku k 936 dopravním nehodám

Letos se snížil počet tragických nehod. Policisté v kraji vyjížděli za první tři měsíce letošního roku k 936 dopravním nehodám

car-accident-1660670 1920V průběhu prvních tří měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 936 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně snížil, a to o tři procenta.

Loni se za první tři měsíce roku stalo o 30 dopravních nehod méně. Letošní nehody si vyžádaly sedm obětí, když pět osob zemřelo bezprostředně (do 24 hodin) po dopravní nehodě a dvě další osoby podlehly následkům těžkých zranění. Celkem pět účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje téměř třicetiprocentní snížení ve srovnání se stejným obdobím roku 2020, kdy se při nehodách těžce zranilo sedm osob.

Dalších 212 účastníků utrpělo při letošních dopravních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až březen roku 2020 o pět procent nižší – loni se za první tři měsíce lehce zranilo 224 osob. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku 62 544 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 je tato částka osm procent vyšší.

Ve 28 případech policisté při šetření letošních nehod zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a ve dvou případech byl pod vlivem drog. Alarmující je skutečnost, že u většiny řidičů, kteří letos havarovali v podnapilém stavu, byla zjištěna hodnota alkoholu vyšší než jedno promile. Výjimkou nebyla ale ani hodnota přesahující dvě nebo tři promile.

Řízení vozidla nebo jízda na jízdním kole pod vlivem alkoholu jsou velmi nebezpečné. Opilý řidič i opilý cyklista ohrožuje nejen život svůj, ale také život a zdraví ostatních účastníků silničního provozu. Alkohol za volantem je v mnoha případech příčinou dopravních nehod, a to i s velmi vážnými následky na životech a zdraví účastníků nehody. Osoba, která řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouští protiprávního jednání. Podle množství alkoholu se jedná buď o dopravní přestupek, nebo o trestný čin. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile alkoholu, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do dvaceti tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu jednoho roku. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile alkoholu, řidič se dopouští trestného činu, za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Pokud způsobí řidič ve stavu vylučujícím způsobilost dopravní nehodu, za spáchaný trestný čin mu hrozí přísnější trest, a to odnětí svobody až na tři roky.

Mezi nejčastější příčinu dopravních nehod v prvním čtvrtletí letošního roku byl nesprávný způsob jízdy (336 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (206 dopravních nehod), nedání přednosti v jízdě (46 dopravních nehod). Dalších 337 nehod byly nehody nezaviněné řidičem, kdy se nejčastěji jednalo o střety vozidel s lesní zvěří (33 dopravních nehod).

Za první tři měsíce letošního roku šetřili policisté v našem kraji také dopravní nehody, na nichž mělo podíl 14 cyklistů, z nichž osm dopravní nehodu zavinilo. Jeden cyklista při nehodě zemřel, dvanáct cyklistů bylo lehce zraněno a pouze jeden cyklista z nehody vyvázl bez zranění. Při šetření čtyř dopravních nehod policisté zjistili, že cyklista byl pod vlivem alkoholu.

Za první tři měsíce letošního roku šetřili policisté v našem kraji také dopravní nehody, na nichž mělo podíl 15 chodců. Jeden chodec při dopravní nehodě utrpěl těžké zranění a čtrnáct chodců bylo zraněno lehce.

Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.