• Velkomeziříčsko
  • Krimi
  • Na silnicích Vysočiny se výrazně snížil počet tragických nehod. Policisté vyjížděli za prvních pět měsíců letošního roku k 1 743 dopravním nehodám

Na silnicích Vysočiny se výrazně snížil počet tragických nehod. Policisté vyjížděli za prvních pět měsíců letošního roku k 1 743 dopravním nehodám

nehoda autaV průběhu prvních pěti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 1 743 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně zvýšil, a to o 62, což představuje nárůst o čtyři procenta.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již osm obětí, když sedm účastníků zemřelo bezprostředně při dopravní nehodě a jedna osoba zemřela na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Loni zemřelo za prvních pět měsíců roku 17 osob. Za pozitivní jev dopravní policisté považují skutečnost, že se v našem kraji v letošním roce výrazně snížil počet dopravních nehod s tragickými následky. Celkem 17 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 37 procent. Dalších 360 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až květen roku 2020 o devět procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 107 963 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 je o dvanáct procent vyšší.

Ve 49 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a ve dvou případech, že byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně snížil, a to o osmnáct procent. Policisté v letošním roce ale dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Když se podíváme na příčiny dopravních nehod, tak jednoznačně vede způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí – tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod – konkrétně byly příčinou 897 dopravních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě – celkem 80 dopravních nehod. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.

Celkem 744 nehod bylo nezaviněných ze strany řidiče. Ve většině případů (731 dopravních nehod) se jednalo o srážky vozidel s lesní zvěří. Tyto nehody tak dlouhodobě tvoří více než třetinový podíl na celkovém počtu dopravních nehod – za první čtyři měsíce se konkrétně jedná o více než 41 procent z celkového počtu nehod.

Za první čtyři měsíce letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 25 motocyklistů, ve čtrnácti případech motocyklisté nehodu zavinili. Dva motocyklisté se při nehodě těžce zranili, dvacet motocyklistů utrpělo lehké zranění a pouze tři vyvázli z nehody bez zranění.

Za první čtyři měsíce letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 28 chodců, v osmi případech chodec nehodu zavinil. Čtyři chodci se při nehodě těžce zranili a 23 chodců utrpělo při střetu s vozidlem lehké zranění, pouze jeden chodec vyvázl bez zranění.

Od začátku roku do konce dubna vyjížděli policisté v našem kraji vyšetřovat nehody, na nichž mělo účast 34 cyklistů, když 24 cyklistů nehodu zavinilo. Jeden cyklista při nehodě zemřel, jeden se těžce zranil a dalších 18 dalších utrpělo lehké zranění a pouze čtyři cyklisté vyvázali z nehody bez zranění. V sedmi případech policisté zjistili, že cyklista – viník dopravní nehody - byl v době nehody pod vlivem alkoholu.

Proto především dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a zdali nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policejní kontroly budou zaměřeny také na chování motocyklistů a cyklistů v silničním provozu, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu a s příchodem teplého počasí lze předpokládat, že se budou ve větší míře objevovat v silničním provozu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková
vedoucí oddělení - tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.