Ujistěte se, že to bude šéfkuchař, kdo vás ten večer překvapí

thief-1562699 1920Evropský den proti vloupání připadá letos na 16. června. Loňský slogan: „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra", tentokrát nahradí: „Ujistěte se, že to bude pouze šéfkuchař, kdo vás ten večer překvapí".

V období od 1. ledna do 30. dubna 2021 evidují policisté 466 vloupání do bytů a 667 krádeží v rodinných domech. „Základem efektivního zabezpečení obydlí je proto zamykání a zavírání oken. A to i ve chvílích, kdy si člověk odejde z domova jen na moment pro něco do obchodu, nebo jde vynést odpadky. Je proto vhodné si návyk zamykání osvojit a zautomatizovat, protože samotné překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, u bezpečnostních nezamčených dveří trvá zloději otevření pouhých 15 sekund," apeluje na důležitost základního zabezpečení zamykáním plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Pokud po návratu domů zjistíte, že se k vám někdo vloupal, ihned volejte policii. Při vstupu můžete zloděje překvapit a ohrozit sebe nebo znehodnotit stopy důležité pro vyšetřování.

Policie ČR společně s odborem prevence kriminality definovala základní rady a doporučení:

  • Prevence proti vloupání se rozhodně vyplatí, je proto důležité o zabezpečení obydlí přemýšlet ideálně již při jeho výstavbě.
  • Pokud to již není možné, doporučujeme s odborníky konzultovat vhodný systém bezpečnostních prvků pro váš byt či dům.
  • Kombinovat lze mechanické zabezpečení (bezpečnostní dveře, zámky, bezpečnostní folie apod.) s prvky elektronického zabezpečení s oznamováním například na mobilní telefon (alarmy, kamery atd.).
  • Pokud zvažujete nákup bezpečnostních prvků bez odborné pomoci, rozhodně vždy volte certifikované výrobky.

Více informací najdete na webových stránkách stopvloupani.cz nebo v mobilní aplikaci „Zabezpečte se".

Zuzana Najtová

Bez názvu2

Bez názvu_copy_copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.