Desetikilometrovou kolonu způsobila nepřiměřená rychlost

DN -_D1_-_1_copyDnes ráno jsme přijali ve 4:15 hodin na integrovaném operačním středisku oznámení o dopravní nehodě, která se stala na 134. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu. Jedná se o úsek, kde v současné době probíhá modernizace dálnice a provoz je proto veden jedním jízdním pásem v režimu 2 + 2 jízdní pruhy a rychlost je omezena na 80 km/h. Dnešní nehoda byla další zbytečnou dopravní nehodou, která se na dálnici stala a v jejím důsledku pak řidiči museli stát v koloně, která dosáhla délky 10 kilometrů. Při ranní nehodě se střetla tři vozidla – dvě nákladní vozidla a jedno dodávkové vozidlo. Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil. Jedno z nákladních vozidel řídil cizinec, který je také viníkem nehody. Jedno nákladní vozidlo zůstalo po nehodě nepojízdné a na místo proto musela specializovaná odtahová služba, která zajistila vyproštění a odtah. Při nehodě se navíc poškodila svodidla – byla vybočena do jízdného směru na Brno, proto musela být opravena. Následky nehody se podařilo odstranit v 7:15 minut a teprve poté se kolona začala rozjíždět.

K dopravní nehodě došlo tak, že řidič (cizinec) jedoucí s nákladní soupravou složenou z tahače a návěsu v pravém jízdním pruhu rekonstruovaného úseku dálnice D1, v místě kde doprava je převedena z pásu po směru jízdy na Prahu na pás po směru jízdy na Brno, nepřizpůsobil rychlost jízdy. V důsledku tohoto jednání nestihl dobrzdit za nákladní soupravou, která jela před ním. Došlo ke střetu vozidel, kdy vlivem nárazu byla nákladní souprava odmrštěna vlevo, kde narazila do mobilních středových ocelobetonových svodidel, které poškodila. Dále vlivem střetu nákladních souprav došlo k posunutí nákladní soupravy a ta poškodila zadní levou část dodávkového vozidla, které jelo před ní a zpomalovalo v důsledku dopravní situace.

mjr. JUDr. Dana Čírtková , tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.