Zimní pneumatiky se vyplatí používat po celou zimu

PneumitikaZákon o provozu na pozemních komunikacích upravuje použití zimních pneumatik při jízdě na všech silnicích na území České republiky. Řidič je povinen na vozidle užít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat.

U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg musí být zimní pneumatiky umístěny na všech kolech vozidla a hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 4 mm. Vozidla s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky umístěny na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Hloubka hlavních dezénových drážek nebo zářezů musí být nejméně 6 mm.

„Každý řidič má odpovědnost nejen vůči sobě, ale také k ostatním účastníkům silničního provozu, a proto za nepříznivých podmínek by měl v zimních měsících vyjíždět s vozidlem pouze na zimních pneumatikách," doplňuje plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že zimní pneumatika má při nízkých teplotách rozdílné vlastnosti než pneumatika letní. Při teplotách 4 °C a nižších má zimní pneumatika lepší přilnavost k vozovce ve srovnání s letní pneumatikou.

Policisté v Kraji Vysočina se budou v nadcházejícím období věnovat kontrolám použití zimních pneumatik v rámci běžného výkonu služby. Počátkem listopadu - žádné masivní ani cílené kontroly zatím neplánujeme.

„Při silničních kontrolách se v rámci běžného výkonu služby v zimním období zaměříme především na komunikace, kde by mohly letní pneumatiky ohrožovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. Po zkušenostech z předešlých let a ze statistiky dopravních nehod víme, kde nám řidiči s nevyhovující zimní výbavou častěji havarovali nebo úplně zablokovali provoz," dodal plk. Mgr. David Jirák

U dopravních nehod, při kterých by měla nepřítomnost zimních pneumatik přímý vliv na vznik nebo průběh dopravní nehody, musí policisté přihlédnout při šetření k této skutečnosti. Při dopravní nehodě se zapisuje do protokolu o dopravní nehodě také informace o použitých pneumatikách na zúčastněných vozidlech. Tento protokol pak bude předán České kanceláři pojistitelů.

Policisté mohou řidičům, kteří nebudou respektovat nařízení o použití zimních pneumatik, uložit v příkazním řízení pokutu ve výši až dva tisíce korun. Pokud by řidič jízdou na nevhodných pneumatikách ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu, mohou policisté zakázat řidiči další jízdu s tímto vozidlem.

V souvislosti s používáním zimních pneumatik je zapotřebí řidiče upozornit na skutečnost, že dopravní značka Zimní výbava zůstává stále v platnosti. Obce v České republice tak mají stále možnost umístit tyto dopravní značky na svém území. Na místech, kde bude umístěna tato dopravní značka, musí řidiči k jízdě v období od 1. listopadu do 31. března užít k jízdě vozidlo pouze se zimními pneumatikami.

Zimní výbava

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.