Policisti, hasiči a záchranáři nalezli muže, který potřeboval akutní pomoc

Záchranné službyPolicistům integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo ve spolupráci s operačními středisky zdravotnické záchranné služby a hasičského záchranného sboru ve středu 3. listopadu v noci vypátrat seniora, který sám nekomunikoval a u něhož bylo důvodné podezření, že ho postihla mozková příhoda.

Operátorka zdravotnické záchranné služby požádala ve středu půl hodiny před půlnocí operačního důstojníka integrovaného operačního střediska o pomoc při vypátrání seniora, který má pravděpodobně mozkovou příhodu, nemůže komunikovat a může tak být v přímém ohrožení života. Na linku záchranné služby tuto skutečnost oznámil mužům kamarád z Teplic, který uvedl pouze jméno a příjmení nemocného kamaráda a věděl, že by se měl pravděpodobně zdržovat na blíže nezjištěné adrese někde v obci Křepiny na Pelhřimovsku. Policisté proto vytěžili všechny dostupné informační systémy a podařilo se jim ustanovit muže, kterého by se oznámení mohlo dotýkat. Policistům se podařilo získat také telefonický kontakt na muže a zjistili možná místa jeho pobytu. Muž měl hlášený pobyt rovněž v Teplicích a v minulosti také v Rozkoši u Humpolce. Policisté se pokusili využít dalších operativních možností a pro výjezd záchranářů na základě šetření vytipovali skutečně obec Křepiny, kam vyslali také k případné asistenci policejní hlídku z obvodního oddělení Humpolec. Bohužel na místě, kam záchranáři vyjeli, muž, který potřeboval pomoc, nebydlel.

Službu konající policisté na integrovaném operačním středisku se ale nevzdali a pokračovali v pátrání, kde mohl tento muž bydlet. Proto začali ve spolupráci s krajským operačním střediskem hasičů procházet jednotlivá čísla popisná v katastru nemovitostí a tímto způsobem zjistili, že tento muž nedávno koupil chalupu v Malých Křepinách, což také potvrdil tamní starosta obce. Na toto místo byla proto okamžitě nasměrována policejní hlídka, která čtyřicet minut po půlnoci nalezla silně zmateného muže, který skutečně potřeboval bezodkladnou lékařskou péči. Policisté muže předali posádce zdravotnické záchranné služby. Záchranáři seniora převezli do zdravotnického zařízení. Díky vynikající spolupráci v rámci všech složek IZS, a také díky mimořádnému nasazení operačních důstojníků celé směny integrovaného operačního střediska se podařilo muže včas nalézt a zajistit mu potřebnou profesionální pomoc záchranářů.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.