Dvanáct řidičů usedlo za volant v podnapilém stavu a s vozidlem havarovalo

accident-1409012Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v lednu letošního roku 399 dopravních nehod, což je o 66 dopravních nehod více než za první měsíc roku loňského – vyjádřeno procenty jde o nárůst o dvacet procent.

Při letošních lednových dopravních nehodách tři lidé zemřeli, když loňské lednové nehody měly dvě oběti. Dvě další osoby se při letošních lednových dopravních nehodách zranily těžce a 79 dalších utrpělo lehké zranění. V případě lehkých zranění jde o meziroční nárůst o 14 procent. Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 21 550 000 korun, což představuje pokles o deset procent ve srovnání s měsícem lednem roku předešlého. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v lednu patřil způsob jízdy (144 nehod), nepřiměřená rychlost (80 nehod), nezaviněná řidičem (153 nehod), nedání přednosti v jízdě (22 nehod).

V lednu letošního roku jsme v našem kraji zadokumentovali celkem jedenáct dopravních nehod, na kterých měli účast chodci. Jeden chodec zemřel, jeden se těže zranil a devět chodců při nehodě utrpělo lehké zranění. V pěti případech byl viníkem nehody chodec. V lednu jsme zadokumentovali také jednu dopravní nehodu cyklisty, který byl sám viníkem nehody a při této nehodě se lehce zranil. Z celkového počtu 399 lednových dopravních nehod se ve 149 případech jednalo o střet vozidla s lesní zvěří, což představuje téměř 37,3 procenta z celkového počtu lednových nehod.

V měsíci lednu jsme při vyšetřování dvanácti dopravních nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu. Ve většině případů se jedná o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny převyšující hodnotu dvě promile alkoholu v dechu. Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek.

mjr. JUDr. Dana Čírtkovám, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.