107 řidičů překročilo povolenou rychlost

1V rámci včerejší dopravně bezpečnostní akce SPEED MARATHON, do které bylo nasazeno v rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina 39 policistů, jsme zjistili 166 dopravních přestupků. Za tyto přestupky jsme uložili na místě pokuty v příkazním řízení ve výši téměř 80 000 korun. Dva zjištěné přestupky jsme zadokumentovali a odevzdáme je k projednání příslušnému správnímu orgánu. Policisté v Kraji Vysočina během celé akce zkontrolovali 371 vozidel.

Z celkového počtu zjištěných přestupků se 107 týkalo porušení stanovených rychlostních limitů. Ve dvou případech zjistili policisté u řidičů přítomnost alkoholu, když naměřené hodnoty v obou případech nepřesáhly hodnotu jedno promile. Řidiči se v tomto případě dopustili přestupku, za který jim před správním orgánem hrozí pokuta až 20 000 korun a zákaz řízení až na jeden rok. Tak vysoký počet přestupků překročení nejvyšší povolené rychlosti jsme zaznamenali i přesto, že byla veřejnost předem informována o celé akci a veřejnost také věděla, kde jsou vytipována konkrétní stanoviště pro měření rychlosti.

Policisté v rámci akce ještě zjistili v sedmnácti případech porušení dopravních přestupků nepoužití zádržného systému, v šesti případech zjistili nevyhovující technický stav vozidla a ve třech případech řidiči za volantem manipulovali s hovorovým zařízením.

Celoevropská dopravně bezpečnostní akce s názvem SPEED MARATHON, která je zaměřena především na dodržování stanovených rychlostních limitů, a to v obci i mimo obec, proběhla v rámci celé České republiky již posedmé. Pro měření rychlosti si vytipovali policisté v našem kraji 55 míst a úsek dálnice D1. Většinu úseků si ale zvolili sami řidiči v rámci aplikace, do níž v předešlých týdnech místa zadávali. Nejvyšší počet míst pro měření rychlostních limitů byl vytipován na Třebíčsku a na Pelhřimovsku. Policisté vybírali tato místa na základě dopravně bezpečnostních analýz místa a lokality, kde dochází k četnějšímu porušování dopravních předpisů či dopravním nehodám. Na riziková místa pro měření rychlosti mohla upozornit jako v předchozích letech také široká veřejnost prostřednictvím webového portálu www.bezpecnecesty.cz.

Policisté se při každodenním výkonu služby zaměřují na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů. Kontroly pak zintenzivňují při speciálních akcích. Nepřiměřená rychlost se spolu s nesprávným způsobem jízdy řadí mezi dvě nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina. Policisté se i v budoucnosti v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zaměří na riziková a problematická místa v našem.

kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.