Úvod prázdnin patřil Řeckému večeru

P1610635Na den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje probíhal na Velkomeziříčském náměstí od 17 hodin již třetí ročník Řeckého večera. Jeho pořadateli byli: Restaurace Jupiter, Filda cook catering, kuchař Filippos Kaminaras, starosta Alexandros Kaminaras a Petros Martakidis.

Na akci se i přes zprvu nepříznivé počasí, dostavilo velké množství návštěvníků. K zakoupení bylo na výběr mnoho delikatesních řeckých jídel, jako například MOUSAKA – mleté hovězí zapečené s lilkem a bramborami, bešamel, jogurt, olivy, CHIRINO FORNOU – vepřová kýta v papilotě s bramborami, zelenina, sýr feta, máta, jogurt, PAPUTSAKIA – zapečený lilek s rajčatovou omáčkou a sýrem feta, bešamel, pita, tzatziki, SOUVLAKI – vepřové nebo kuřecí maso, hranolky s oreganem, pita, citron, tzatziki, CHORIATIKI SALATA – vesnický salát: rajčata, okurky, kalamata olivy, cibule, oregano, olivový olej, TZATZIKI – jogurt, okurka, olivový olej, OLIVY KALAMATA či sladký dezert zvaný PORTOKALOPITA – pomerančový koláč s vanilkovou zmrzlinou.

Stejně tak, jak u předchozích dvou ročníků, celou akci doprovázela řecká skupina Prometheus, která hraje již od roku 1966. Jejími členy jsou Kostas Charalambidis – zpěv, bouzouki (řecký hudební nástroj), Konstantin Charalambidis – zpěv, kytara, basová kytara a Sofia Asarlidu – zpěv.

Skupina se v minulosti opakovaně stala hostem České televize, mimo jiné v rámci natáčení s Rozmarýnem, a dále též v Českém rozhlase. Za významnou lze považovat také spolupráce s režisérem Karlem Fuksou. Skupina Prometheus byla velmi oblíbeným hostem na každoročních akcích brněnské legendy Františka Kocourka, se kterým členy skupiny pojilo dlouholeté přátelství.

Návštěvníci si opět mohli vyzkoušet řecké tance a celou akci si tak užívali do pozdních večerních hodin.

Nikola Čermáková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.