Akademická malířka Zdenka Vorlová Vlčková – Seznamte se, prosím!

P1570503Velkomeziříčskou rodačku Zdenku Vorlovou Vlčkovou dnes připomíná název ulice, dům s pečetí jejího architektonického cítění na Lipnici je už opomíjen ve stínu stromů, panoramatický obraz města nebývale velkých rozměrů je umístěn stále na stejném místě v budově bývalé České spořitelny, ale dnes jej může obdivovat pouze ten, kdo vkročí do prostor určených městské policii, tudíž už není mnoho nadšených diváků.

Několik desítek obrazů, kreseb, artefaktů a věcí z pozůstalosti významné malířky je v depozitáři muzea ve Velkém Meziříčí. Některé obrazy vlastní soukromí majitelé a rodina. Po šesti desetiletích, kdy zůstal malířčin ateliér opuštěný, se pozapomnělo na velký talent, výjimečné nadání výtvarné, hudební i taneční u ženy, která zde před 150 lety spatřila světlo světa a poté ho ve svém životě vnesla do desítek obrazů, do díla, které ve své době vstoupilo na úroveň významných uměleckých osobností evropského umění.

Letos si tedy připomínáme 150 let od narození akademické malířky Zdenky Vorlové Vlčkové a místní muzeum chystá výstavu s doprovodným programem pro veřejnost i školy. Je důležité znát historii, abychom pochopili současnost, je nezbytné naučit se vidět podstatu a krásu, abychom mohli vědět a nalézat radost ve své blízkosti. Přijďte se podívat.

-muz-

Plakát Zdenka_Vorlová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.