Nenechte si ujít Dny otevřených ateliérů

P1400473-25915-800-600-80První říjnový víkend můžete navštívit podzimní slavnosti výtvarného umění s názvem Dny otevřených ateliérů (DOA). Své dílny, ateliéry i provozy zpřístupní na Vysočině více než 120 přihlášených umělců, z toho bezmála 30 jich sídlí na Velkomeziříčsku. Příležitost vidět tvůrce, umělce i mistry svého řemesla v jejich autentickém prostředí dodává této akci na mimořádné atraktivnosti.

Letošní v pořadí už dvanáctý ročník se zaměřuje na umění jakožto jiskřičku naděje v temných dobách, umění jako lék, který pomáhá mírnit bolest a pozvednout ducha. Umělci na Velkomeziříčsku zpřístupní svá zázemí či výstavní prostory nejen přímo ve Velkém Meziříčí, ale i v Dolních Radslavicích, Moravci, Oslavici, Mostištích, Křižanově nebo Tasově. Jejich výčet včetně otevírací doby podle oficiálních podkladů DOA 2022 uvádíme v následujících řádcích:

ATELIÉRY VM

Ulice Ke Třem křížům 1234/2 (Zámecká sýpka)
594 01 Velké Meziříčí
sobota: 1. 10. od 13 do 18 hodin
neděle: 2. 10. od 13 do 18 hodin

Kateřina Stejskalová

kontakt: 607 834 564, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: by.tatehin, Web: https://tatehin.pb.design

Neumím se pozastavit u jedné tvorby, a tak stále hledám svoji cestu a snažím se propojit ty cesty, které jsou pro mne nejbližší. Káva v oblíbeném hrnečku a deník, kam si vše zaznamenám. A tak bych chtěla, aby se cítili i ostatní. Proto jsem si vybrala především tyto dvě cesty. Patří mezi ně keramika, kde jsem díky licí hmotě, objevila kouzlo užitkového nádobí, a tak vytvářím své formy a následně kelímky, misky, mističky a talíře, do kterých vrývám či maluji kousek sebe a díky tomu je každý kousek originální. Druhá cesta je knihvazačství, kde obdivuji médium papíru a snažím se ho posouvat dále do sešitků, leporela, deníčků a deníků. Vazby jsou různé, od japonských po klasické. Díky papíru mohu také vnést do tvorby grafiku, která často deníky doprovází nebo tvoří samostatné tisky a soutisky.

Alice Trojanová

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Facebook: AliceTrojanová – modistická dílna, Instagram: trojanovakloubouky, Web: www.alicetrojanova.cz

Dědictví po babičce nebylo jen vybavení dílny, materiál a dřevěné formy na klobouky, ale také touha a potřeba něco tvořit, vymýšlet a dávat materiálu život. Design a ruční výroba klobouků a fascinátorů klasickým modistickým způsobem na dřevěných formách.

Andrea Hladíková

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Facebook: Maite, Instagram: maite_maite_
Jmenuji se Andrea Hladíková a pod značkou Maite vyrábím šperky z ovocných pecek. Mám jednu vrtačku, několik pecek a lásku, se kterou tvořím. Šperky zvnikají z pecek z avokáda, manga, datlí a kokosové skořápky. Přestože jsem se omezila pouze na "zbytkový" materiál, nacházím nespočetné množství a kombinace barev, které příroda nabízí. Jádro ovoce je pro mě nositelem vnitřní krásy a právě skrze toto medium můžeme vyzdvihnout svůj vnitřek i zevnějšek.

Jan Dvořák

kontakt: 737 180 951, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Facebook: Dřevák – Dřevěné šperky, krabičky, misky a doplňky, Instagram: drevak.jan
Jan Dvořák, který pracuje především s dřevem. Výroba misek, prstenů, šperků, svícnů, dekorací, servírovacích tácu, poliček, věcí na svatbu, vypalování nápisů a cedulí atd. a nábytku v přírodním stylu.

Marie Kudláčková

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: maiabat
KRESBA, OBJEKT, KONCEPTUÁLNÍ TVORBA – Ukázka autorské tvorby. Marie Kudláčková je intermediální autorka, která se v poslední době zabývá především médiem kresby – zkoumá její tendence, proměny, prostory a vlastnosti.

Michaela Horná

kontakt: 723 531 006, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Facebook: hornadesign, Web: https://svojivchvoji.cz/vizaz/navrharka-michaela-horna

Vystudovala jsem obor Design oděvu na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenín, během níž jsem absolvovala praxe v ateliéru Beaty Rajské. Nyní se kromě studia antropologie módy a životního stylu na Univerzitě Karlově zabývám volnou tvorbou a zakázkovým šitím. Zaměřuji se na dámskou módu, převážně svatební a společenské šaty. Během konzultací se zákaznicemi se společně snažíme vytvořit nejen originální model na míru, ale také příběh, který budou šaty vyprávět.

Olga Staňková

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: olga.zdislava
V její tvorbě je hlavním prvkem prožitý dotek s přírodou a následný zbytek vizuální podoby v paměti. Pracuje s tichem, s prostorem v prostoru, ale také s převodem přírodních materiálů a principů do skla a jejich následnou interpretací v obrazech.

Milan Tůma

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: milantumaknives, Web: https://shop.milantumaknives.com/

Jsem nožíř pocházející z Velkého Meziříčí. Zabývám se výrobou převážně kuchyňských nožů. V první řadě mi jde o maximální funkčnost a preciznost každého nože ale je pro mne velice důležité, aby byly nože i potěšením pro oko. Používám různé tradiční i moderní postupy, stejně tak materiály.

Radek Koudela

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: radek_koudela, Web: www.koudelaradek.com

Radek K. fotograf a cestovatel se srdcem pro pokojové rostliny. Vystupuje pod Radek Koudela Photography a Cup of plants.

Petra Janoušková

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: janouskova_petra_enamel_art

Od roku 2017 se věnuji technickému smaltu v uměleckém zpracování. Smaltované obrazy se taví při 850¸C a větší formáty dělám v průmyslových pecích v Beskydech. Mám také velkou slabost pro tisky, zvláště linoryty, suché jehly a experimentální tisk. Pořádám workshopy pro dospělé.

Adéla Horká

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: knihařka, Web: https://knihahaharka.cz

Knihahahařka je holka kterou v mládí okouzlilo knihařské řemeslo a tak ho vystudovala. Vyhrála pár školních soutěží a zasloužila se o Čestné uznání Společenstva českých knihařů. Miluje přírodu, ráda se směje a to vše se promítá v její tvorbě. Kromě knihařské tvorby také vede kavárnu Termoska, kde si můžete dát kvalitní kávu a dortíky!

Matěj Měrtl

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Instagram: foticibedynka, Web: https://foticibedynka.cz

Fotící bedýnka, to je zábavný fotokoutek, který přinese spoustu zábavy na vaši akci. A tím to rozhodně nekončí! Právě Maty Vám tuto bedýnku poskytne!
Web: https://muj.dog, Instagram: muj.dog

Ahoj, jsem Maty a se svým čtyřnohým parťákem Jackem Russellem Bastym jsme si říkali, že začneme vyrábět výrobky pro hafany, aby byly stylové. Nebavilo nás, jaké obojky jsme našli ve zverimexech. A proto jsme si řekli, že vyrobíme vlastní s mnohem hezčím designem. Společně s dalšími šikovnými lidmi vzniká nová mladá česká značka ručně vyrábějící designové nejen obojky a vodítka pro psy. Vše pro vás chystáme s láskou a chlupama všude okolo nás z našeho Jacka Russella Bastyho – čtyřnohého parťáka, který všechny produkty velmi rád testuje.

Michal Fejfar

kontakt: 605 702 732, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: https://www.mfwood-design.cz/

Když Michal Fejfar kreslil tužkou své první návrhy, málokdo tušil, že ho radost z tvoření a láska k dřevu dovedou až k vlastní značce dřevěných módních doplňků Michal Fejfar – Wood Design. Značka se stále rozvijí a aktuálně má Michal ve svém portfoliu výrobu dřevěných hodinek, manžetových knoflíčků, náušnic, motýlků, broží, prstýnků nebo kabelek. Základem jeho práce je čistý design a originalita zpracování. Dřevěné doplňky jsou díky tomu stylovou ozdobou jak na běžný den, tak na speciální událost.

Marek Musil

kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Je mi 15 let a dělám práci co mě baví. Především soustružím do dřeva. Vyrábím hlavně misky ale dělám ještě spoustu věcí. Snažím se se rozvinout a posouvat se dal a dál, takže když mám nějaký bláznivý nápad tak se ho nebojím zkusit udělat.

CEDULÁŘ

Facebook: Cedulář
CEdulář – kdo to je? On sám to možná ani neví. Ironart? Kovové sochy? Rámy pro obrazy? Věci denní potřeby v netradičním hávu? Prostě jakýkoli kovový atrefakt mu asi není cizí. Sleduj jeho tvorbu, nebo buď součástí!

GALERIE U BAŠTY

U Bašty 124/1
594 01 Velké Meziříčí
neděle 2. 10. od 10 do 18 hodin

Umělecký projekt představuje průřez výtvarné práce za uplynulý rok otce a dcery. Přírodní motivy zastupují důležitý zdroj inspirace pro jejich výtvarné reflexe. Každý má však vlastní svět a své výrazové prostředky. Bořivoj Pejchal se věnuje olejomalbě. Ve svých obrazech se soustředí na strukturu, konstrukci a na barevnou skladbu. Své náměty minimalizuje a posouvá je do abstrahované polohy. Eva Pejchalová se dlouhodobě zaměřuje na akvarelovou malbu. Transparentní techniku používá jako vnitřní dialog pro své každodenní záznamy nebo pro znázornění motivů a reálných detailů v přírodě.

Eva Pejchalová

kontakt: 721 328 021
Facebook: Eva Pejchalová, Instagram: pejchalovaeva, Web: www.evapejchalova.cz

Bořivoj Pejchal

kontakt: 723 725 220
Facebook: Bořivoj Pejchal, Web: www.borivojpejchal.cz

SPOLEČNÍ VYSTAVOVATELÉ V SÁLE HASIČSKÉ ZBROJNICE – VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Ulice Nad Gymnáziem 464 (sál hasičské zbrojnice)
594 01 Velké Meziříčí
sobota: 1. 10. od 9 do 17 hodin
neděle: 2. 10. od 9 do 17 hodin

Libuše Kotoučková

kontakt: 732 380 517, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  
Facebook: Libuše Kotoučková
Maluji obrázky na plátně, na kartonu, barvami, pastelkami. Maluji na porcelán, na kámen, na sklo apod.

Marie Šabacká

kontakt: 736 427 718 (po 16. hodině), Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Vyšívané obrazy, ubrusy. Moje výrobky zkrášlí domov, doplní vhodně interiér.

Libuše Ekslerová

kontakt: 731 067 984
Šiji zavinovačky pro miminka i pro panenky, hnízda do postýlek pro miminka, mantinely na postýkly, kapsáře, dětské povlečení, hrací deky.

Lubomír Procházka

kontakt: 731 738 242
činnost: akvarely 

Petra Fojtíková 

kontakt: 702 537 239, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Pletu košíky z pedigu a jiné drobnosti, vyrábím drátkované stromky, zápichy, keramiku.

Hana Hladíková 

kontakt: 605 763 262, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: www.hanabrand.cz

Nabízím ruční tvorbu šitých bytových a oděvních doplňků, jako jsou tašky, zástěry, chňapky, nahřívací polštářky, kabelky. Dále nabízím i ručně malované hedvábné šátky.

 

VÝROBCE NETRADIČNÍCH HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ – TOMÁŠ DUFEK

Dolní Radslavice 2
59401 Velké Meziříčí
sobota: 1. 10. od 9 do 17 hodin

KERAMIKA Z OSLAVICE – JAN HIKEŠ

Oslavice 18
594 01 Oslavice
sobota: 1. 10. od 13 do 19 hodin
neděle: 2. 10. od 13 do 19 hodin

TVOŘÍME S VERČOU TVOŘÍME S LÁSKOU – VERONIKA NETOLICKÁ

Mostiště 34
594 01 Velké Meziříčí
neděle: 2. 10. od 9 do 15 hodin

TIFFANY VITRÁŽE JITKA VALOVÁ

Ořechovská 230
594 51 Křižanov
sobota: 1. 10. od 10 do 17 hodin

FOTOATELIÉR – IVO KARAS

Meziříčská 316
594 51 Křižanov
sobota: 1. 10. od 15 do 00:00 hodin

Mirka Špačková

Moravec 101
592 54 Moravec
sobota: 1. 10. od 9 do 18 hodin
neděle: 2. 10. od 9 do 18 hodin

Lidmila Dohnalová

Kaple sv. Michala
675 79 Tasov
neděle: 2. 10. od 10 do 16 hodin

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.