O víkendu se otevřou ateliéry

den otevrenych atelieruJiž popáté na Vysočině proběhne akce Den otevřených ateliérů. Letos to bude o víkendu 3. a 4. října, kdy výtvarníci a umělečtí řemeslníci v kraji zpřístupní svá tvůrčí zázemí.

Návštěvníci se tak s nimi mohou osobně seznámit v jejich domácím prostředí. Navázat dialog a poznat jejich práci jinak než jsou zvyklí z běžných výstav. V některých ateliérech si lidé mohou použité výtvarné techniky a postupy vyzkoušet.

„Cílem projektu je propagace umění, řemesel a zprostředkování kontaktu tvůrce a návštěvníka. Letos podruhé se do Dnů otevřených ateliérů zapojují základní a střední umělecké školy, které prezentují studentské práce a školní činnosti," říká ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička, který je členem tříčlenného organizačního týmu.

Akce se i tentokrát zúčastní na dvě stovky tvůrců ve svých ateliérech, dílnách a galeriích. Čtvrtý ročník navštívilo v říjnu minulého roku v kraji kolem deseti tisíc lidí. Do prvního ročníku se v roce 2011 zapojilo pět desítek tvůrců a galerií, které tehdy navštívila tisícovka zájemců. Lze tedy říci, že akce si postupně získává stále větší oblibu, a to jak ze strany tvůrců, tak ze strany jejich návštěvníků a lze jen pevně věřit, že tak tomu bude i v roce letošním, kdy je nabídka otevřených ateliérů opět trochu jiná než v roce minulém. Do akce se i tentokrát zapojí výtvarné školy všech stupňů, z nichž některé pořádají svoje Dny otevřených dveří už v pátek 2. října.

TZ: František Štibor, Koordinátor Dnů otevřených ateliérů

 

V Jupiter clubu ve Velkém Meziříčí proběhne v sobotu 3. 10. a v neděli 4. 10. od 10 do 16 hodin ve výstavní síni společné Setkání výtvarníků. Vystaveny zde budou práce Dany Cejnkové, Radka Dočekala, Libuše Kotoučkové, Martiny Pospíšilové, Karla Reicha a Moniky Zachové. Setkání začne malou vernisáží v sobotu 3. 10. v 10 hodin.

Další přístupné ateliéry ve Velkém Meziříčí:

Bořivoj Pejchal, U Bašty 124/1, Velké Meziříčí,  neděle 4. 10., 12-18 hodin.

Gerda Odehnalová, K Buči 1259/28, Velké Meziříčí, sobota 3. 10., 9-19 hodin.

Jana Mikysková - Ateliér V Podloubí, Novosady 1132/36, Velké Meziříčí, sobota 12-22 hodin. Proběhne společná prezentace s třebíčským výtvarníkem Pavlem Hlaváčem a šperkařem Miroslavem Štěpánkem.

Petra Svobodová - PS Art, Hornoměstská 36 (naproti Lacrumu), Velké Meziříčí, sobota 9-17, neděle 9-16.

V Galerii Dvorek v Křižanově na ul. Meziříčská 109 můžete navštívit 3. 10. od 13 do 16 hodin výstavu obrazů meziříčské výtvarnice Lidmily Dohnalové.

Více informací o akci naleznete ZDE

Rozpis jednotlivých ateliéru na Vysočině ZDE

Akce probíhá za podpory Kraje Vysočina.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.