Výtvarníci zpřístupnili své ateliéry

IMG 8657AKTUALIZOVÁNO: O víkendu 3. a 4. října proběhla na Vysočině akce za podpory Kraje Vysočina - Dny otevřených ateliérů.

Šlo o jedinečnou příležitost, kdy měli milovníci a příznivci výtvarného umění možnost nahlédnout do domácího prostředí výtvarníků. Ale nejen do jejich domácích ateliérů, někteří při této příležitosti pořádali společné víkendové výstavy.

Ve Velkém Meziříčí probíhaly kolektivní výstavy hned dvě. První ve výstavní síni Jupiter clubu, kde své práce během víkendu vystavili Dana Cejnková, Radek Dočekal, Libuše Kotoučková, Martina Pospíšilová, Karel Reich a Monika Zachová. Během celého víkendu zavítala do výstavní síně víc jak stovka návštěvníků. "Příští rok jdeme do akce zase, pokusíme se přibrat i další lidi," zhodnotila úspěšnou prezentaci Martina Pospíšilová.

Na další společnou výstavu bylo možné zajít do Ateliéru V Podloubí na ulici Novosady. Zde v sobotu od 12 do 22 hodin byly k vidění keramické práce Jany Mikyskové, šperky Miroslava Štěpánka a obrazy třebíčského výtvarníka Pavla Hlaváče. "Výstavu jsme připravili jen na sobotu. V neděli se pak na prohlídku jiných ateliérů vydáváme my," říká Jana Mikysková z Ateliéru V Podloubí.

Svoji dílnu a současně i prodejnu na Hornoměstské ulici měla otevřenou Petra Svobodová, která se zabývá převážně tvorbou šperků z polodrahokamů. Esoterické obrazy a šperky Gerdy Odehnalové si mohli zájemci prohlédnout během soboty přímo v ateliéru autorky na ulici K Buči. Výtvarník Bořivoj Pejchal se do akce zapojuje každoročně, letos tedy už popáte. V neděli vystavil své obrazy z posledních let v galerii na ulici U Bašty (v čekárně ordinace U Bašty). "U prvního ročníku byl zájem o prohlídku nízký, ale postupně je patrná vzestupná tendence. Nyní si rozhodně na nezájem stěžovat nemohu," upřesnil malíř.

V křižanovské Galerii Dvorek zahájila v sobotu svoji výstavu Lidmila Dohnalová z Velkého Meziříčí. Ta byla v galerii přítomna po celé sobotní odpoledne. Její výstava kreseb dále pokračuje i po Dnech otevřených ateliérů, a to do konce října.

Simona Fňukalová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.