Včelí plásty a jejich funkce. Přijďte na včelařskou výstavu

insect-1948684Hnízdo včel má v životě včelstva klíčové postavení. Hnízda třeba ptáků jsou budována z materiálu nalezeného v okolí a slouží především jako ochrana. Stavba včelích plástů je naproti tomu v pravém slova smyslu nedílnou součástí včelstva. Včely v buňkách plástů skladují med, pyl a buňky plástů slouží pro odchov mladých včel.

Včely medonosné si vytvářejí materiál pro stavbu plástů samy, což je mezi živočichy ojedinělé. Vosk vzniká ve čtyřech párech žlázových polí, která jsou uložena na břišní straně zadečku dělnic. Tyto malé hladké plošky se nazývají vosková zrcátka. Voskové žlázy jsou nejvýkonnější mezi 12. a 18. dnem života, potom zaprahnou. Pokud si to však okolnosti vyžádají, jsou i starší včely schopné produkovat vosk obdobně jako v mládí. Vosk po vystoupení na povrch těla včely ztuhne a promění se v tenoučké šupinky. Jsou o velikosti zhruba lupů vytvářejících se na příliš suché pokožce hlavy člověka. Voskové šupinky si včely podají speciálně uzpůsobeným článkem zadní nohy přes prostřední a přední nohy až k ústnímu ústrojí. V ústech včela vosk prohněte oběma kusadly a smíchá ho se sekretem kusadlové žlázy. Vosk tak získá konzistenci, se kterou mohou včely dobře pracovat. Na tento přípravný proces, tj. zpracování jedné voskové šupinky, potřebuje včelí dělnice asi 4 minuty. Ze 100 gramů je možné postavit asi 8 000 buněk a na těchto 100 gramů vosku je zapotřebí asi 125 000 voskových šupinek. Mimořádně velký energetický výkon v produkci vosku vykazuje především roj včel po nastěhování do nové dutiny hnízda. Včelí roj, který musí v novém obydlí vybudovat všechny plásty nově, musí vynaložit na výrobu 1 200 gramů vosku energii, která se rovná asi 7,5 kg medu. Z těchto 1 200 gramů vosku včely postupně vystavějí asi 100 000 buněk. V přirozených dřevních dutinách včely zpravidla vystaví 100 000 až 200 000 buněk na šesti až deseti plástech. Včely začínají v dutině hnízda stavět plásty vždy na stropě. Každý nový plást mohou začít budovat současně na několika místech. Jednotlivé stavební sektory plástů se postupně propojí tak dokonale, že vzory buněk plástů hotového díla jsou naprosto pravidelné. Plásty udivují neuvěřitelnou preciznosti tvarů vytvořených hmyzem. Tloušťka stěn buněk je po celé ploše plástů přesně 0,07 mm. Všechny úhly mezi hladkými stěnami buněk svírají úhel 120 stupňů. Plásty visí přesně svisle, každá buňka však neleží přesně vodorovně, ale úhel jejího sklonu směřuje lehce ke stropu. Ulička mezi jednotlivými visícími plásty činí zpravidla 8-10 mm.

Chemickým rozborem včelího vosku je možné zjistit jeho složení – tvoří ho přes 300 různých chemických sloučenin. Plásty vznikající tímto procesem však mají nejen obdivuhodnou geometrii, ale také přesné statické a dynamické vlastnosti. Horní okraje buněk jsou ukončeny výrazně zesíleným lemem. Včely po hranách buněk pobíhají a zesílený lem hraje v temnotě hnízda rozhodující roli pro komunikaci mezi včelami. Vše se odehrává potmě, pro komunikaci není možné využít optické signály, proto je tak důležité jemné chvění šířící se po plástech. Včelí dělnice například při objevení nového zdroje nektaru či pylu v přírodě svými tanečky a vibracemi na plástech předávají informace o zdrojích pastvy ostatním včelám na plástu. Některé plásty slouží převážně jako zásobárna medu. Takové sklady nalezneme ve včelstvu jako vnější, krycí plásty. Uprostřed včelího hnízda si včely stavějí plodové hnízdo. To včely velmi bedlivě chrání a může být rozloženo na několik vedle sebe visících plástů. Plodový plást zpravidla vykazuje tři zóny. Uprostřed plástu jsou buňky s vajíčky, larvami a kuklami, obklopuje je věnec buněk naplněných pylem a zbytek plástů je naplněn medem. Buňky naplněné pylem včely nevíčkují, na rozdíl od těch s plodem nebo medem. Včely prostor hnízda vyhřívají svým tělesným teplem. Jen málokterý organismus žije trvale v tak těsné vzájemné blízkosti jako včela medonosná.

V červnu na vrcholu rozvoje je ve včelstvu i přes 60 000 dělnic. Tato situace přináší značná zdravotní rizika, proto se klade velký důraz právě na zabránění infekcí. Nemocem je třeba předcházet, důležité je i jejich zdolávání. Včelímu plástu se přisuzuje velký význam jako jedné z nejpřednějších obranných front před patogeny. Zvláštní význam má při tom také tenká vrstvička z propolisu, kterou jsou potaženy stěny buněk především v plodovém hnízdě. Propolis má antibakteriální a fungicidní účinky, zabraňuje nebo zmírňuje tak riziko bakteriálních a houbových nákaz.

P1010477Letošní včelařský rok lze hodnotit v oblasti Vysočiny jako průměrný. Po včelařsky příznivém jaru byla slušná snůška jarních medů. Medu v následujícím období ale již moc nebylo (z maliníku, ostružin, lípy, medovice atd.). Byly větší místní rozdíly v závislosti i na dešťových srážkách. Medovicový med byl jen v ojedinělých lokalitách. Po teplém prosinci a lednu, kdy včelstva zahájila plodování, se začal ve včelstvech množit i roztoč varroa – v současné době největší ohrožení zdraví včel. Časné plodování pak způsobí, že roztoč má možnost v průběhu roku založit více generací, a tak se snáze přemnožit. Bohužel již přicházejí informace např. z oblastí Vysočiny a Znojemska o velkých podzimních úhynech včelstev, kdy zůstávají některá stanoviště téměř bez včelstev. Skutečný stav ale bude možno vyhodnotit až v jarních měsících roku 2023 (v březnu až v dubnu).

P1010476Po dvouleté odmlce způsobené covidem, včelařská základní organizace ve Velké Bíteši opět pořádá včelařskou výstavu. A tak se opět těšíme, že se setkáme ve Velké Bíteši na této výstavě (výstavní sál Klubu kultury, Masarykovo nám. č. 5), a to od čtvrtka 8. prosince do úterý 13. prosince vždy od 9 do 17 hodin. Jako obvykle jsme pro Vás připravili ke koupi kvalitní med od místních včelařů, včelařskou literaturu, medové pečivo, svíčky z včelího vosku, výrobky z včelích produktů, medovinu a oblíbené 15° medové pivo. Nebudou chybět živé včely v proskleném úlu. Naši průvodci na výstavě se rádi s dětmi mateřských i základních škol, ale i s ostatními návštěvníky, podělí o svoje zkušenosti s chovem včel a o zajímavosti z jejich života. Pro praktické včelaře chceme předvést opět některé zajímavé včelařské pomůcky a k prodeji budou základní včelařské potřeby.

Na Vaši účast, přátelská setkání a nové podněty se opět těší organizátoři, kteří všem návštěvníkům rádi přiblíží chov včel.

Ing. Josef Janšta
předseda ZO ČSV Velká Bíteš

Plakát 2022

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.