Není koláž jako Kolář

Výstava 04_copyTak se jmenuje výstava v Městské knihovně Velké Meziříčí. A jak se nám svěřila její ředitelka Ivana Vaňková, je to také pocta Jiřímu Kolářovi. Názvem i výstavou samotnou by podle ní studenti velkomeziříčského gymnázia našemu přednímu autorovi experimentální a vizuální poezie a originálních výtvarných technik udělali určitě radost.

Výstavu pojala učitelka Lenka Muchová se svými žáky i trošku didakticky. „Vždy pospolu jsme nainstalovali jednotlivé druhy koláží, které sám Jiří Kolář nejčastěji ve své tvorbě používal, a takto i skutečně nazýval. Výtvarné směry, do kterých bychom koláže mohli zařadit, představují především surrealismus a také lettrismus. Některé koláže studentů vychází i z konkrétních děl Jiřího Koláře, ale spíše je parafrázují nebo se jimi studenti jen volně inspirovali," vysvětlila vznik výstavy Lenka Muchová.

Výstava je otevřená do 26. ledna a kochat výtvory místních studentů se můžete po celou otevírací dobu knihovny. „Tato malá díla rozhodně zaujmou i návštěvníky, kteří nejsou rodiči mladých autorů," zve ředitelka knihovny širokou veřejnost a pokračuje: „Na další výstavě, na kterou se těšíme, budou výtvory dětí třídy Kateřiny Stejskalové ze Základní umělecké školy Velké Meziříčí. Jmenovat se bude V dějinách umění a proběhne od 2. února do 3. března. Jste srdečně zváni!“

Jan Uher

 

Plakát copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.