Přinášíme vám malé ohlédnutí za vánoční výstavou

Náš velkomeziřičský_betlémI když vánoční výstava je již minulostí, určitě si některý z návštěvníků ještě vybaví malebný betlém, který se nacházel přímo na jevišti. Jde o betlém vlastnoručně vytvořený naší dlouholetou členkou ČSŽ – ZO Velké Meziříčí p. Jiřinou Kácalovou, která nám dává nahlédnout, jak toto překrásné lidové dílo vlastně vznikalo.

Článek o vzniku betlému byl původně určen pouze do kroniky naší organizace, ale bylo nám to tak trochu líto, kdyby se o tom jakým způsobem byl tvořen a postupně se rozrůstal, nedostal k široké veřejnosti našeho regionu.

Náš Velkomeziříčský betlém

Jak a kdy vznikl? Před třiceti lety jsem se svým prvním vnukem zavítala do meziříčského kostela podívat se na Ježíška. Cestou domů naříkal, že nemohl Ježíška pochovat a Ježíšek je proto smutný a zlobí se na něj. Tak jsem doma vzala špunt do necek, zavinula ho do kraječky, namalovala pusinku, očička, nosánek, vlásky a dala Honzíčkovi Ježíška do ručičky. Byl na chvilku nesmírně spokojeny, brumlal dokonce nějakou písničku. Ale za chvilku: „Babi, Ježíškovi je smutno po mamince. Slyšíš jak pláče." Takže ještě večír přibyla panna Maria a svatý Josef. Bylo to něco mezi dětskou hračkou a betlémem.

Příští vánoce už u Ježíška stála i kravička s oslíkem, pastýř a Tří králové s koníkem, velbloudem a slonem a samozřejmě i andělíček.

Z čeho první figurky byly? Z dřevěných špuntů do necek. Ty můj manžel nakoupil ve výprodej v Kotvičce, jeden za korunu. Nevím přesně, kolik jich tenkrát v roce 1990 koupil, aby vytvořil originální úchytka k naším skříním, ale první figurky jsou z nich. Stačilo nakreslit obličej, vzít pár hadříků a postavička byla a bezpečně stála.

Jak léta šla a postaviček a zvířátek přibývalo, dřevěné špunty už nebyly. Ale daly se využít i korkové na hlavičky, na tělíčka posloužily trubičky, které zbyly po spotřebování toaletního papíru. Odstřižků látek v naší domácnosti na ošacení postaviček vždycky bylo dost. Na hlavičky postaviček však později bylo lepší využít starých punčocháčů. Daly se vyplnit vatou, posloužily i jako tělíčko a ruce. V současné době má tento betlém na šest desítek lidských postaviček, tři desítky zvířátek, sedm výrazných velkomeziříčských budov.

Domácího betlému se poprvé změnil ve výstavní exponát, když se velkomeziříčský ČSŽ rozhodl uspořádat v zasedací síni hasičské zbrojnice vánoční výstavu, tedy více než před dvaceti lety. S pozadím, kulisami měl nejvíc práce můj manžel, teď je musím nějak usmolit sama. Figurky se dají lacino pořídit, jde vlastně o odpad. Mohou se převlékat, jak je potřeba podle tematického zaměření výstavy.

ČSŽ ZO Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.