Za dějinami umění se vydejte do knihovny

Výstava ZUŠ_02V současné době můžete v městské knihovně zhlédnout výstavu děl žáků Základní umělecké školy Velké Meziříčí. Nese název V dějinách umění, a přesně to od výstavy očekávejte. Děti různými technikami zpracovaly uměleckou tvorbu člověka od pravěku až po současnost.

Za výstavu vděčíme paní učitelce Kateřině Stejskalové, která se ke vzniku vystavených děl a celé koncepci expozice vyjádřila takto: „K danému tématu mě vedla především kniha Van Goghova hvězdná noc od Michaela Birda. Autor zde dějiny umění vypráví v příbězích pro děti. A my jsme si je dali jako celoroční téma. Jednotlivá období jsem volila vždy podle toho, jaká výtvarná technika se mi k tématu hodila. Toho si na výstavě můžete všimnout u mnoha děl. Například hliněné postavičky představují dobu kamennou, japonská malba je prováděna černou tuší. Snažila jsem se zařadit taková období, které jsou v umění důležitá. A každý, koho výtvarný obor baví, by o něm měl mít alespoň tušení."

Výtvarný obor navštěvují děti od 5 do 18 let, a jak paní učitelka vysvětlila, všechny skupinky žáků tvoří a následně vystavují. Vždy se vybere alespoň jedno dílo na žáka. Rozdíl je jen v přístupu témat či technice, ta se volí podle adekvátnosti k věku.

„Mladší děti začaly tvořit od pravěku a starší si volily svá témata. Ta jsme společně utvářeli tak, aby dávala smysl," popsala vznik výstavy výtvarnice. „Vždy si nejdříve o tématu, technice a umělci povíme základní informace, ukážeme si příklady z daného období a poté tvoříme. Každý žák si tedy zkusí všechna témata i techniky. Při tvorbě si vždy každý nejdříve vytvoří návrh, jak by mělo výsledné dílo vypadat, to je v jejich režii. Já jako učitelka jsem jen pouhý konzultant, který popřípadě poradí. Žáky baví dozvídat se nové věci, zkoušet nové přístupy i techniky," popsala způsob své výuky paní učitelka.

Výstavu můžete navštívit až do 3. března.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.