Katovna přivítala zástupy zvědavců

PXL 20230217_120755876Kdo v pátek 17. února odpoledne navštívil katovnu ve Velkém Meziříčí, nelitoval. Na stolech bylo nachystané pohoštění, hořel oheň a vlídní ozbrojenci z doby třicetileté války podávali podrobné informace z historie.

Základní informací bylo, že se nejedná přímo o katovnu, ale rasovnu. Tedy příbytek a zařízení pro rasa čili antouška neboli pohodného. Takto různě se říkalo profesi, která neměla za úkol někoho na hrdle krátit, ale starat se o čistotu města a zbavovat ho mršin a toulavých psů. Jedná se o jednu z posledních staveb tohoto druhu, která stojí na původním místě, kde se katovny i rasovny od středověku stavěly, tedy za hradbami.

Celou akci pořádali členové TASu – společnosti historického šermu, kteří mají katovnu od města v pronájmu. Každý rok tato událost přivítá stovky návštěvníků, kteří přijdou za kouskem historie nebo dobrého jídla.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.